Dissabte, 19 de juny de 2021 - Edició 1059
La República

Que Margallo doni explicacions de l’acord Suïssa-Espanya per legitimar el frau fiscal

El Ministre d’Exteriors espanyol es va reunir la setmana passada amb el seu homòleg suís. Segons ha transcendit, s’hi va parlar sobre la possible signatura per part de l’Estat espanyol […]

Joan Tardà
Joan Tardà 21/10/2012

El Ministre d’Exteriors espanyol es va reunir la setmana passada amb el seu homòleg suís. Segons ha transcendit, s’hi va parlar sobre la possible signatura per part de l’Estat espanyol de l’Acord Rubik, segons el qual l’Estat helvètic pagaria una quantitat de diners a Espanya en assumir que als seus bancs hi ha dipositats fons evadits espanyols. A canvi, se silenciaran les quantitats evadides, el nom dels defraudadors i la Hisenda espanyola els rebaixarà la pressió.
En definitiva, Suïssa pagaria una quantitat a Espanya per tal que els defraudadors fiscals puguin evadir molts més als bancs suïssos. Absolutament vergonyós!
I especialment vergonyós ara que el govern espanyol acusa bona part de la població més humil de cometre fraus i abusos. Com la Ministra Ana Mato, que afirmava la necessitat de restringir l’accés dels immigrants a la sanitat pública per evitar abusos i mantenir la sostenibilitat del sistema. Novament, els rics mantenen els seus abusos, fraus i privilegis, mentre que els més desafavorits econòmicament i les classes treballadores paguen les conseqüències de la crisi.
Però la reunió del Ministre Margallo amb el suís encara és més immoral. També s’hi va parlar de l’extradició d’Hervé Falciani, el ciutadà que va desemmascarar més de 130.000 comptes bancaris de Suïssa que contenien diners de defraudadors fiscals a desenes d’Estats. Entre aquests, l’Estat espanyol, que va descobrir uns 3.000 comptes bancaris, gairebé 700 defraudadors espanyols, i uns 6.000 milions d’euros (entre els quals, 200 de Botín).
La informació facilitada per Falciani va suposar, segons el propi Secretari d’Estat d’Hisenda del moment, la “major regularització fiscal de la història” a l’Estat espanyol. I, ara, mentre Espanya i Suïssa negocien l’amnistia per als delinqüents, Falciani s’està en una presó espanyola a l’espera que l’”Audiencia Nacional” decideixi si el lliura a Suïssa o no per un fet que a l’Estat espanyol no és delicte, sinó una obligació legal: informar sobre el coneixement o l’indici de frau.
Esquerra vam presentar una iniciativa demanant la llibertat de Falciani i hem demanat ara les compareixences de Margallo i Montoro perquè donin explicacions.
Demà, dilluns, aprofitarem el debat de la llei contra el frau en la Seguretat Social  per  denunciar-ho des de la tribuna. Almenys, hauran de sentir-nos!