Dijous, 23 de març de 2023 - Edició 1701
La República

Prioritari: aturar prospeccions petrolieres al mar de les Illes i País Valencià

Cal paralitzar de forma immediata l’autorització i l’execució de qualsevol prospecció petroliera a la nostra Mediterrània i, evidentment, no s’ha de prendre cap mena d’acord sobre prospeccions sense l’acord previ […]

Joan Tardà 10/02/2014

Cal paralitzar de forma immediata l’autorització i l’execució de qualsevol prospecció petroliera a la nostra Mediterrània i, evidentment, no s’ha de prendre cap mena d’acord sobre prospeccions sense l’acord previ de les institucions del Principat, País Valencia i Illes. Aquesta és la demanda republicana, materialitzada a través de la presentació d’una iniciativa parlamentària al Congrés, que s’haurà de tractar aviat. Així, garantirem que el parlament espanyol hagi de debatre-ho i votar-ho. I veurem què diuen PP i PSOE. Esperem que  a Madrid sabran ratificar l’oposició que mantenen pel que fa als treballs ja iniciats a les Illes. Efectivament, fins i tot el president Bauzà s’hi ha oposat. I els socialistes de les Illes també, tot i que fou el PSOE qui en la passada legislatura va dur a terme les modificacions legislatives necessàries per tal que es poguessin dur a terme les esmentades prospeccions.
El problema és gros. D’entrada, diverses empreses ja s’estan posant a la feina de cerca de petroli i gas: 100.000 Km2 al nord i est de les  de Mallorca i Menorca pel que fa a una primera, i  una altra empresa entre el golf de  València i Eïvissa. Es tracta d’obrir la porta a  prospeccions en aigües profundes per mitjà de plataformes petrolieres en alta mar i, per tant, projectes de la mateixa naturalesa que el que provocaren el vessament de 1911 en el golf de Mèxic.  Parlem, doncs, de riscos ambientals extraordinaris, que podrien comportar una hecatombe econòmica per a les zones litorals de les Illes i el litoral del País Valencià, on el turisme representa el principal pilar econòmic . Al govern espanyol se li veu el llautó: estan fent les avaluacions ambientals de manera trossejada per minimitzar-ne l’abast; de la mateixa manera que avaluen també separadament les distintes fases (sondeigs sísmics, sondeigs d’exploració i explotació comercial dels pous), quan formen part d’un mateix projecte i llurs efectes són acumulatius. Tot plegat amb la intenció de, bo i fragmentant el projecte per fases, transmetre la sensació que les conseqüències mediambientals són menors. Val a dir, altrament, que ni el ministeri d’Indústria ha sotmès a informació pública el projecte com marca la llei d’hidrocarburs ni el ministeri de Medi Ambient compleix amb les directives europees de respecte a hàbitats. Per ara, ja són cinquanta les entitats que han posat el crit al cel, des de grups ecologistes a associacions empresarials del sector turístic  i passant per tota mena d’institucions. Ara cal, repeteixo, que PP i PSOE reclamin a Madrid, bo i donant suport a la iniciativa d’Esquerra, el que diuen defensar a les Illes.