Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Per a alcaldables i futurs polítics

|

- Publicitat -
Un nou alcalde comporta un nou cartipàs. Més aviat o més tard. Així com el president de la Generalitat distribueix les carteres als seus consellers, els alcaldes nomenen els seus homes de confiança en els llocs clau i reparteixen funcions, segons el seu criteri. Com a totes les poblacions catalanes, a BDN hi ha més d’una persona que es veu alcalde i juga al solitari amb les cartes d’un hipotètic cartipàs posterior a les eleccions del 24 de maig.

Aquest fet habitual i coherent amb les atribucions de les màximes autoritats, democràtiques o no, em dóna peu a explicar una idea personal que relato sense ànim de rebre drets d’autor. El copyright el cedeixo al futur nou alcalde –o alcaldessa– badaloní gentilment i humil.

Badalona s’ha obert, afortunadament, als estudis d’alta volada, amb la qual cosa aferma el seu pes com a ciutat importantíssima. Can Ruti acull estudiants de Medicina, el Centre del Carme amb estudis de Filosofia i Idiomes de la UB –i cuina, em diuen, tot i que em sembla que no s’acaben de decidir–, l’Institut Universitari Guttman i un dia o altre, també la UB diuen que impartirà postgraus i màsters i formació de docents també a l’edifici de Francesc Layret. Són passes endavant positives, però curtes, encara. N’hem de fer moltes més. En aquest extrem es basa la meva proposta.

Publicitat

Quina formació tenen els regidors dels ajuntaments catalans? Tenen una base política, curs elemental per als que pensen dedicar-se a aquesta professió? Quina formació acadèmica aporten al cartipàs municipal, és equivalent a l’àrea de gestió que l’alcalde o alcaldessa els assigna? Naturalment, per fer política calen uns mèrits personals, unes aptituds, una filosofia, una manera de tractar i d’acceptar tractes, etcètera.

Per responsabilitzar-se d’un departament calen coneixements, com a mínim bàsics, d’allò que es tindrà entre mans… Sí, ja sé que hi ha assessors, però hom ha de tenir el seu criteri i saber-ho discutir; la seva personalitat de polític ha d’estar reforçada pels seus coneixements… Sí, d’acord que poden ser elementals, però seran coneixements sobre la matèria, com a mínim.

Per tant, per oferir als partits i als mateixos polítics totes les facilitats del món perquè puguin governar els municipis com cal, és a dir, amb els mínims que ens exigiria qualsevol empresa, Badalona pot obrir la seva primera escola catalana de formació de regidors municipals que, en el seu curs més elemental, pot admetre fins i tot membres dels aparells locals dels partits, que potenciaran així les seves iniciatives i es podran discutir amb elements de judici amb els companys que han assolit una regidoria.

L’escola haurà d’oferir cursos de més grans de 25 anys, però amb l’especialització política. Després, formació professional, branca política també i, finalment, cursos de postgrau i màsters per als pocs però molt vàlids regidors que ostentin títol universitari en qualsevol matèria.

Sóc conscient que la meva proposta pot semblar una ironia, una broma. No, no és pas això. Els recomano que intentin arribar al fons de la qüestió i veuran que no tan sols convé tirar-la endavant, l’escola, sinó que és necessària. Súper, com es diu ara.- ESTANIS ALCOVER i MARTÍ

Publicitat

Opinió

Minut a Minut