Dijous, 29 d'octubre de 2020 - Edició 826
La República

Llibertat per a Falciani i presó per als defraudadors que desemmascarà

Hervé Falciani està empresonat a Madrid a l’espera que l’Audiencia Nacional decideixi si s’escau o no l’extradició a Suïssa. El seu delicte: desemmascarar més de 130.000 comptes bancaris de Suïssa […]

Joan Tardà
Joan Tardà 09/09/2012

Hervé Falciani està empresonat a Madrid a l’espera que l’Audiencia Nacional decideixi si s’escau o no l’extradició a Suïssa. El seu delicte: desemmascarar més de 130.000 comptes bancaris de Suïssa que contenien diners de defraudadors fiscals a desenes d’Estats; entre els quals, l’Estat espanyol.
Gràcies als 3.000 comptes bancaris d’origen espanyol que va aportar Falciani, la hisenda espanyola va identificar gairebé 700 defraudadors espanyols que havien evadit uns 6.000 milions d’euros. D’aquests sis mil, 200 milions havien estat evadits per Emilio Botín i alguns més de la seva filla.
Segons el propi Secretari d’Estat d’Hisenda del moment, això va suposar la “major regularització fiscal de la història” a l’Estat espanyol. De fet, entre totes les dades aportades de diferents Estats s’han aconseguit ja més de 10.000 milions d’euros.
Malgrat tot, Suïssa, que en bona part viu dels diners que dipositen als seus bancs els rics lladres defraudadors d’altres països a costa dels honestos contribuents, reclama Hervé Falciani per jutjar-lo com a un delinqüent. I és per això que Espanya l’ha detingut i el té empresonat.
La kafkiana situació d’empresonar qui desemmascara nombrosos delictes, mentre no hi ha ni un sols delinqüent dels descoberts a presó, és encara més surrealista: a l’Estat espanyol no és delicte el que ha fet Falciani, sinó que contràriament la legislació espanyola obliga a denunciar el coneixement o fins i tot l’indici de blanqueig de capitals.
Però el govern de Mariano Rajoy, lluny d’explicar això a Suïssa, alliberar Falciani i agrair-li la informació facilitada, s’ha rentat les mans, tot acordant al Consell de Ministres del 3 d’agost deixar en mans de la justícia espanyola la decisió.
Paradoxalment, aquesta decisió la prengueren poc després d’haver indultat quatre càrrecs del PP condemnats per prevaricació.
Per tot això, hem presentat al Congrés dels Diputats una iniciativa que demana la llibertat i protecció de Falciani i la denegació de l’extradició a Suïssa. No només en honor a la justícia i en reconeixement de la informació facilitada, sinó també perquè s’ha ofert a desemmascarar més defraudadors espanyols.
Creieu, però, que la justícia espanyola tindrà interès a identificar més delinqüents com Botín?

Relacionats