Dissabte, 25 de març de 2023 - Edició 1703
La República

Les desfilades no costen diners? Avui se’n debatrà la supressió

Com és que tantes i tantes retallades no han afectat les desfilades militars? D’aquí a unes hores, a Madrid dia 12 d’octubre, se celebrarà una gran desfilada. De fet és […]

Joan Tardà 10/10/2012

Com és que tantes i tantes retallades no han afectat les desfilades militars? D’aquí a unes hores, a Madrid dia 12 d’octubre, se celebrarà una gran desfilada. De fet és la més important que se celebra al llarg de l’any. Això suposa una enorme despesa de recursos pel que fa a trasllats de personal, dietes i materials.
Tot plegat genera una despesa que esdevé inacceptable en el context que vivim. Només cal recordar la vergonya viscuda fa uns dies en el mateix Congrés en veure com el govern va fer-se aprovar gràcies a la majoria absoluta una modificació del pressupost de Defensa per tal d’ampliar-lo en 1.500 milions. El ministre Morenés, ben lligat a la indústria armamentística sap com és d’important mantenir la maquinària de la compra d’armes ben greixada.
Va la dir que fou la mateixa Associació Unificada de Guàrdies Civils qui va denunciar les despeses exagerades i reclamà la supressió de los “fastos” y el “despilfarro”de temps, personal i diners.
El CIS (Centro de Investigaciones Sociológicas) l’any 2008, quan encara la crisi no era tan colpidora, reflectia que un 27% de la població considerava les despeses militars excessives i un 40% afirmava que si calia fer retallades de polítiques públiques, calia començar per Defensa. Més enllà d’una altra constatació: la meitat de la ciutadania afirmava no sentir cap emoció davant de les desfilades militars i el 60% cap interès en les informacions militars que apareixen en els mitjans.
Aquesta tarda a la Comissió de Defensa defensarem i debatrem (i caldrà votar) la supressió de les desfilades i treure’n del pressupost les partides que s’hi esmercen.
A veure quina de grossa ens dirà el PSOE. Del PP, n’esperem qualsevol bestiesa.