Dijous, 7 de juliol de 2022 - Edició 1442
La República

ESTIMADA ADA COLAU

Sé que t’agrada dir: “Sí! És possible!” Tu ets partidària de la determinació. Amb voluntat, tot es pot. “Si vols, pots!” Has d’estar disposat a jugar–te–la. La història en va […]

ISIDRE PALMADA BADIA 21/05/2015

Sé que t’agrada dir: “Sí! És possible!” Tu ets partidària de la determinació. Amb voluntat, tot es pot. “Si vols, pots!” Has d’estar disposat a jugar–te–la. La història en va plena d’exemples, de conquestes contra–corrent. Només una fe ben decidida… i  totes les barreres, les muralles més resistents… tot, tot salta! No és així, estimada Ada?
 
Quan manis… Què serà possible? Tot? O bé només algunes coses? Tot de cop? O bé amb prioritats? Què alentiràs? Quins drets són inqüestionables? Quins pots retardar? Faràs una consulta a la ciutadania per veure si l’alcalde s’ha de posicionar en favor de la independència? Del procés? Serà immediatament? Abans del 27S?
 
T’agrada en David Fernàndez. Com ell, penses que la independència és un procés constituent, de baix a dalt. La sobirania la decideix i l’exerceix la població. Les normes sorgeixen de la gent. Sempre. Les altres són un segrest, una imposició. Fins i tot caldria no seguir–les. S’ha de consultar a la població i tirar pel dret: Preguntes clares i poques matisacions. Ho veus així, no?
 
La CUPi tu no esteu junts. Tu dius que són ells qui no vénen. Tanmateix, estaràs d’acord en l’excepcionalitat del moment. La ciutadania demana que sigueu generosos i que anticipeu els objectius a les diferències. Segur que no penses que les últimes manifestacions dels setembres són una quimera. També estaràs d’acord que els 2’3 milions del 9–N són “ciutadania militant i decidida”, com ho ets, tu mateixa. Aleshores… Quan manis… seràs amatent a aquesta ciutadania? Faràs un referèndum per escoltar–la? O el càrrec el decidiràs tu soleta?
 
Has dit que Barcelona en Comú és “un model de ciutat” i no és un projecte per Catalunya. El model són actituds i maneres. Sobretot procediments. Els continguts s’aniran consolidant, gradualment. Quan manis… et dedicaràs a destruir el social– liberalisme de les terceres vies, causa de la corrupció i la misèria actual, com proposa Pablo Iglesias de Podemos? O també consideraràs Barcelona capicasal de Catalunya?
 
Tu has votat sí–sí al 9N, sense haver estat mai independentista. Tot i això, no et sents del “projecte”. Demanes que et sedueixin, que t’incloguin, que t’hi sumin. Vaja, que els independentistes no t’ataquin. Ressaltes que tu ets dels del Dret de Decidir,  com els d’ICV. Doncs, bé… Quan manis… posaràs en pràctica el Dret per decidir sobre la independència? Si les lleis espanyoles no ho permeten, aleshores et plantaràs? Aniràs a Europa per demanar empara?  Demanaràs a CiU, ERC, CUP i altres que t’hi ajudin? O bé….. esperaràs a Pablo Iglesias? Creus que Podemos ens veu com una nació amb aquests drets?
 
La sobirania s’exerceix i per ser un “petit David” contra Goliat convé aquella determinació i aquella fe que prediques. Que així sigui!
 
Isidre Palmada 
Banyoles,21/5/15