Edició 2107

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024
Edició 2107

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024

ES DIU FIGUERES I NO “DALI’S CITY”

|

- Publicitat -

ES DIU FIGUERES, I NO “DALI’S CITY”

La Figueres més recent sempre ha sigut un bigoti corbat i un rellotge tou sobre el mapa cultural nacional i mundial. Fins i tot, algunes agències de viatges ens etiqueten com a “Dalí’s City”. Els figuerencs i les figuerenques, conformistes de mena, hem après a fer com les formiguetes dels quadres i recollir les engrunes que deixen els turistes al nostre sòl mentre dura la seva  curta estada a casa nostra: souvenirs, restaurants, botiguetes… i tot ben concentrat al centre per què els nostres visitants no es cansin i puguin marxar ràpidament cap a la Jonquera de compres, a Barcelona o a la Costa Brava a passar una setmana de sol i platja.
La ciutat ha permès  que els pàrquings d’autobusos se situïn just al costat del museu, de manera que molts dels visitants només hagin de fer 100 metres caminant fora del museu i puguin enllestir la visita en menys d’una tarda.

Publicitat

 Realment què coneixen de la ciutat quan marxen? Res. I quin profit en treuen els negocis més lluny de 100 metres del centre de la ciutat? Cap. Ens interessa un model turístic i cultural tant superficial? La resposta és no.

Figueres és una ciutat de genis; a part de Salvador Dalí també ha donat a llum a Narcís Monturiol (inventor del submarí, entre molts altres ginys), Alexandre Deulofeu (matemàtic, mestre, inventor i alcalde de la nostra ciutat durant un breu període de temps), Pep Ventura (el pare de la sardana moderna) i tants altres docents, metges, pensadors i artistes…

També té la seva història: la petita tribu ibèrica coneguda com a tribu dels indiketes, l’assentament romà conegut com a Joncaria que va donar peu al naixement de la ciutat, i ha tingut prou importància durant l’edat mitjana degut a la seva proximitat entre França i Girona. Ha sigut testimoni de totes les guerres i amistats amb la monarquia Francesa i també de les guerres internes espanyoles, sobretot durant la Guerra Civil en que va ser repetidament atacada i bombardejada pel bàndol franquista, motiu pel qual alguns historiadors l’anomenen “la Gernika catalana”.

Com a ciutat tenim els nostres edificis emblemàtics com el Castell de Sant Ferran (la fortalesa militar més gran d’Europa) , la quasi mil·lenària parròquia de Sant Pere, el museu Empordà, el del Joguet, el de la tècnica i el Dalí,,,

És per tot això, que des de JERC Figueres creiem que cal fer un canvi radical en la política cultural i turística de la ciutat. Que cal fer servir Dalí no com a únic bé de la ciutat, sinó com a esquer per descobrir el nostre patrimoni i la nostra ciutat a totes les nacions que ens visiten. Demanem utilitzar més energies per a dignificar monuments i espais ja existents, i sobretot obrir un procés de diàleg amb els comerços, empreses de serveis, entitats i veïns per definir un nou model de cultura que dignifiqui tota la ciutat.
 
 
 
 
 
 
Grau Quintana Segura
Membre de JERC Figueres [soliloquy id=”226231″]

Publicitat

Opinió

Minut a Minut