Edició 1889

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 27 de setembre del 2023
Edició 1889

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 27 de setembre del 2023

Els drusos continuen el pols amb el govern sirià

|

- Publicitat -
El 23 de febrer el moviment independent drus Sheikh al-Karama, els Senyors de la Dignitat, denunciava la detenció del xeic (sheikh) Anas Abu Hala. Com a resposta, el moviment drus va capturar, armes en mà, un sergent de les forces de seguretat del govern sirià. El governador de Suweida, província del sud de Síria, de majoria drusa, es va negar a alliberar el xeic. Sheikh al-Karama va respondre aixecant controls a la seva zona d'influència i detenint 20 membres de les forces sirianes pro governamentals.
 
Neutrals enmig d'una guerra fratricida
 
Sheikh al Karama és un grup neutral en el conflicte civil sirià. Aquest moviment es centra únicament en la defensa de les comunitats druses. Rep el suport de la comunitat drusa d'Israel. El seu cap, el clergue Wahid Balous, va emergia com a líder popular. El seu discurs condemnava la deixadesa d'Assad cap els drusos al mateix temps que advertia de l'aliança dels opositors a aquest amb els islamistes d'Al Qaida.
 
L'assassinat del líder
 
La creixent tensió entre la comunitat drusa i el govern sirià va esclatar finalment el 4 de setembre. Un doble atemptat perfectament calculat va matar Waheed Balous. Dos cotxes bomba van esclatar simultàniament a Suweida provocant 26 morts, entre ells el clergue. Impossible que cap grup pogués preparar una acció similar sense la complicitat del govern sirià, acusat d'accions similars al Líban. La comunitat drusa va reaccionar immediatament i va acusar al govern dels assassinats.
 
Van iniciar-se protestes a Suweida, fou assaltat l'edifici de les forces de seguretat, enderrocada l'estàtua dedicada al pare d'Assad i exigida la retirada de l'exèrcit. Les forces de seguretat van actuar amb contundència limitada. Van reprimir les protestes però no van acabar d'esclafar el moviment drus des senyors de la dignitat. Sense el líder era previsible la seva dissolució. Encara més, un dels generals més valorats Issam Zahreddine, “el lleó de la guàrdia revolucionària, va assistir als funerals de Balous. El propi Zahreddine, un mite vivent entre els lleials a Assad pels seus èxits militars, és drus. Mort Balous, la ràbia drusa va disminuir notablement.
 
Eppur si muove
 
Malgrat tot els Sheikh al-Karama no es van dissoldre. Ni es van desarmar. De fet, setmanes abans de la mort del seu cap van crear la “Bandera del lleopard” (Bayrak al-Fahd) una milícia pròpia per oposar-se, alhora, al govern i l'oposició. Bona part del seu armament el paga la puixant comunitat drusa a Israel on els membres d'aquesta confessió participen per exemple a les IDF en igualtat de condicions que els jueus. Bayrak al-Fahd es va presentar l'onze d'agost a Mazraa on els drusos van alçar-se contra les tropes d'ocupació franceses. 
 
Un dels objectius és defensar, armes en mà, la seva decisió de no prendre part a la guerra civil siriana ni a respondre a l'allistament obligatori. De fet, el germà de Wahid, Rafaat Balous, l'ha substituït i refet el grup. Rafaat va apuntar directament a Assad com a responsable de la mort del seu germà. I el cap de seguretat del règim) a Suweida va respondre que “cal matar, sobre el terreny, a Sheikh al-Karama; una força armada agressiva que ha de ser eliminada”. Arran d'aquestes amenaces, els drusos van activar les seves pròpies patrulles. El fet d'actuar també contra la delinqüència comuna els ha aportat un notable prestigi dins de la seva comunitat. La policia del règim es centra en els “crims” polítics deixant massa marge pels lladres a Suweida. No només lladres, els segrestos per obtenir rescat han crescut de forma notable. Els mateixos membres de Sheikh al-Karama han explicitat que no tothom a la part governamental és corrupte. “Hi ha alguns oficials de l'estat que tenen intencions profundament patriòtiques, que serveixen als interessos populars i de la pàtria.” Al capdavall els drusos, en general, coincideixen en termes polítics amb la línia del govern sirià. Són àrabs, defensors d'un nacionalisme àrab tout court, d'una Síria pluri confessional i lligada a les tradicions. Però discrepen de l'alt grau de corrupció del govern i del centralisme sobre Damasc que està afectant, en definitiva, a la seva vida diària. Moriran per defensar la seva terra però no per mantenir els privilegis d'un grup familiar.  El xeic (sheikh) Anas Abu Hala i Rakan al-Atrash han estat finalment alliberats. A canvi el grup drus ha deixat en llibertat la vintena de detinguts. 

 

Sheikh al-Karama ha demostrat que no ha mort amb l'atemptat contra el seu líder, s'ha refet i ha guanyat credibilitat dintre de la comunitat de Suweida on Assad continua essent seguit per la majoria. Els drusos són a un creuament de camins. A base de matar els seus dirigents, i Waheed Balous era un líder en majúscules, no se'ls farà triar el camí del règim.
Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió