Dijous, 23 de març de 2023 - Edició 1701
La República

El Govern de José Ramón Bauzá contra la legalitat vigent

              El Govern del PP acaba de clavar una punyalada il·legal a la llengua catalana, oficial i pròpia de les Illes Balears i compartida amb el Principat, el País […]

Joan Lladonet 19/03/2012

 
            El Govern del PP acaba de clavar una punyalada il·legal a la llengua catalana, oficial i pròpia de les Illes Balears i compartida amb el Principat, el País Valencià, Andorra, l’Alguer, el Rosselló, el Carxe i la Franja d’Aragó. El Govern de les Illes Balears, però que només governa per al PP, i no per a totes les persones que l’han votat, ja que hi ha un 25% que no estan d’acord amb aquesta política genocida, doncs, aquest govern ha aprovat el projecte de Llei que elimina la necessitat de conèixer el català per a fer feina a l’Administració pública de les Illes.
 
            Ja he escrit en altres articles el significat que té aquest acte repressiu contra la llengua pròpia. Si es mantingués aquesta situació per a sempre, a la llengua catalana li quedarien poques generacions de vida. Aquí vull manifestar que si la llengua catalana, fins als anys 80 del segle passat, havia patit una gran persecució i una repressió ferotge, especialment en temps del dictador Franco, l’actuació del Govern actual del PP és molt pitjor, persegueix la llengua catalana d’una manera més acarnissada que en temps de la dictadura franquista. És el moment de màxima repressió, ja que la ferida que li volen provocar pot ser mortal.
 
            Si el Parlament Balear, millor dit, si els 35 diputats i diputades del PP aproven aquesta Llei no s’hauran equivocat tant mai. Han canviat la tàctica i l’estratègia, ja no procuren que es faci l’efecte sense que es tingui en compte la cura que hi posen com en temps de Carles III. Volen exterminar la llengua sense dissimular-ho, sense escoltar ni contestar les més de 12.000 al·legacions que es varen presentar contra el projecte de Llei. El poble de les Illes Balears que pareixia que estava adormit es comença a despertar. A tots els indrets reclamen que no es toquin les lleis vigents, que fins ara havien ajudat a conservar la cohesió social. Aquest poble ha despertat i es disposa a defensar-se dels atacs que li volen infligir des del Govern persones que no semblen d’aquesta terra, persones que actuen com a vertaders conquistadors i colonitzadors, persones hereves de Franco i d’Aznar que persegueixen la unitat d’Espanya, eliminant totes les diferències, i una diferència fonamental és la llengua. Per això la volen matar. Per això duen endavant aquest lingüicidi. El que no han previst és que el poble s’ha cansat, ha vist que no fan res per millorar la situació econòmica de la classe treballadora ni de l’aturada, que l’empitjoren, i a més, la volen despersonalitzar, li volen robar la seva identitat i li volen implantar l’altra.
 
            Els càlculs els sortiran errats, el poble mallorquí, menorquí, eivissenc i formenterer ha despertat i està dispost a defensar el que és seu. Cada dia es reuneix gent dels diferents pobles i llogarets, es concentra, es manifesta i es prepara una gran manifestació per al dia 25 de març. El suport que té aquest Govern anirà minvant, i la seva política antilingüística li suposarà la seva pèrdua de poder, això es veurà i es comprovarà a les properes eleccions. Si han aprovat aquesta llei al Parlament, molts dels seus votants els giraran l’esquena.
 
            Les persones amb poder del PP convençudes de dur endavant aquest lingüicidi són persones sense escrúpols. Se suposa que n’hi haurà que dubtaran davant l’acte d’haver de trair la seva llengua i el seu poble. Si ho fan, molta gent deixarà de creure en ells, ja que no tenen cap argument per fer el que estan fent. Han ignorat la vaga de fam que està duent a terme l’associació Jubilats per Mallorca, i en nom d’aquesta associació Jaume Bonet, una persona exemplar que exposa la seva vida per defensar els seus drets lingüístics i els de tot el poble. Aquestes persones sense escrúpols l’han ignorat, no han tingut en compte que cada dia hi ha una gernació que va a veure’l, a donar-li ànims i les gràcies. S’han fet ressò ja ràdios, diaris i televisions de tots els Països Catalans i les xarxes socials d’Internet bullen i escampen la notícia com una taca d’oli. Ja ha arribat a la premsa internacional, i aquí, una diputada del PP, una persona arribista, ha dit que ells van a visitar les persones que pateixen fam, i que en Jaume Bonet fa això perquè vol, i per això no el visiten. Fan vertadera pena!
 
            Van contra les lleis vigents, perquè van contra l’Estatut, la nostra Constitució,  ells sols i la seva majoria absoluta no basten per modificar-lo i allà queda clar que el català és llengua oficial i pròpia de les Illes Balears i a l’article 14 diu que els ciutadans de les Illes Balears tenen dret a dirigir-se a l’Administració de la Comunitat Autònoma en qualsevol de les seves dues llengües oficials i a rebre resposta en la mateixa llengua. L’única concessió que fa el Govern és que diu que posarà persones que coneguin el català per a atendre el públic, però s’equivoca, perquè els funcionaris són ciutadans i quan facin reunions internes a l’Administració també tenen dret a expressar-se en qualsevol de les dues llengües. Per tant, és completament il·legal la Llei que volen aprovar. Si és possible s’ha de dur als tribunals i s’ha de arribar al Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg si és necessari.
 
            Un argument fals que utilitzen és aquell en què afirmen que volen que aquí puguin fer feina les persones més ben qualificades. Una persona ben qualificada no té cap problema per a aprendre el català necessari per poder-se presentar a un procés selectiu, ja que podrà utilitzar el castellà per fer la prova, i si és persona amb excel·lent preparació aprendrà la llengua per entendre-la i usar-la igual que les persones ben qualificades d’aquí que se’n van a fer feina a França, a Anglaterra o a Alemanya i aprenen el francès, l’anglès i l’alemany necessaris en un temps mínim. També es poden incrementar els cursos de català a la resta de l’Estat espanyol si realment s’ha de complir la Constitució que diu que es tindrà especial cura i atenció de les altres llengües, entre les quals hi ha la catalana, i les persones preparades que vulguin venir a fer feina a les Illes Balears assistiran a aquests cursos.
 
            No tenen arguments, volen fer desaparèixer la nostra llengua i volen acabar amb la pau social. Aquesta tasca de voler dur a terme allò que ja deuen haver fet algunes famílies de consellers del Govern, substituir la llengua catalana per l’espanyola, segur que els costarà ben car, el poble no els perdonarà aquesta acció i la resposta serà contundent i començarà una lluita pacífica i sostinguda de manteniment de la llengua i d’insubmissió als llocs on el Govern vulgui imposar, encara més, la llengua espanyola. El 25 de març rebran el primer gran toc d’atenció.