Divendres, 17 de setembre de 2021 - Edició 1149
La República

Dissabte a la Plaça Sant Jaume, suport a la Causa Argentina contra Martín Villa i altres repressors

De la mateixa manera que la legislació espanyola va servir per perseguir membres de la Dictadura argentina, la justicia argentina ha de poder perseguir, en nom de la justicia universal, […]

Joan Tardà
Joan Tardà 28/03/2013

De la mateixa manera que la legislació espanyola va servir per perseguir membres de la Dictadura argentina, la justicia argentina ha de poder perseguir, en nom de la justicia universal, els responsables de la repressió franquista. Fa tres anys, un grup de ciutadans va començar a promoure-ho i ara s’està a punt de viure com la jutgesa Maria Servini de Cubría, que instrueix la causa una vegada acceptada, prendrà declaració a través de videoconferència a dotze de les cent persones querellants, víctimes totes elles de repressió i tortura. Posteriorment, la justicia argentina haurà de decidir si imputa i decreta la cerca i captura de les persones denunciades, (magistrats, polítics i policies), d’entre les quals Rodolfo Martín Villa pels fets de Victòria en 1976, José Utrera Molina –sogre de Gallardón per signar la pena de mort de Puig Antich- i Juan Antonio González Pacheco, àlies Billy, el niño, torturador.
Ho seguim amb interès col.laboratiu, esperançats (ens hem reunit en diverses ocasions a Madrid i a Barcelona) perquè es tracta de l’única via judicial oberta ara arreu del món en relació amb el crims del Franquisme. I emocionats de veure com gràcies a la perseverança de víctimes i descendents, com gràcies a la combativitat de qui mai no ha acceptat el model espanyol d’impunitat i no s’ha rendit a la conxorxa del poder polític i judicial espanyols per impedir que es repari les víctimes dels Crims contra la Humanitat del franquisme, s’ha fet un pas endavant gegantí.
Les entitats memorialistes mai no s’han rendit a pesar dels cops en contra. En aquest sentit, cal tenir present la lamentable sentencia del Tribunal Suprem de febrer de 2012 que deixava clar que la (vergonyant) Llei d’Amnistia ja havia fet net. I, d’igual manera, la sorprenent actuació del Tribunal Europeu de Drets Humans en no admetre l’any passat (una altra denegació!) la demanda presentada per un ciutadà que denuncià l’Estat espanyol per la detenció i desaparició del seu pare per part d’un grup de falangistes.
Dissabte a la plaça de Sant Jaume, les entitats memorialistes catalanes convoquen la ciutadania a concentrar-s’hi, un dissabte més, per la causa de la veritat, la justícia i la reparació de les víctimes. I també el Casal Argentí de Barcelona! Perquè som davant de la possibilitat d’obrir una escletxa definitiva. Cal, doncs, donar suport a la “Causa Argentina”.
Recordeu, dissabte a les 12 a la Plaça Sant Jaume!