Dimarts, 15 de juny de 2021 - Edició 1055
La República

De l’extradició dels SS a l’Estat espanyol i les vergonyes de la Llei de la Memòria (I)

Periòdicament anem fem avinent els avenços que es van produint arran del cas (en altres entrades del blog n’hem parlat abastament) contra els antics membres de la SS impulsat per […]

Joan Tardà
Joan Tardà 16/01/2011

Periòdicament anem fem avinent els avenços que es van produint arran del cas (en altres entrades del blog n’hem parlat abastament) contra els antics membres de la SS impulsat per diverses víctimes i familiars dels camps nazis. Aquest procés, que ha estat combatut pel govern espanyol i amagat pels mitjans de comunicació progovernamentals, ha estat possible gràcies a la constància de diverses entitats memorialistes, les poques que no s’han plegat a la correcció política, al gran engany de la Llei de la Memòria i a les subvencions del govern, i al Grup Nizkor de Charleroi. Ara, convé que conegueu que, finalment, l’Audiència Nacional ha ordenat la detenció i lliurament de John Demjanjuk.

Recordareu que el mes de setembre de 2009 el Jutjat Central d’Instrucció nº2 de l’Audiència Nacional acordà el processament de Johann Leprich, Anton Tittjung y Josias Kumpf, com a còmplices de delictes de Genocidi i Lesa Humanitat previstos i penats en los arts. 607 i 607 bis del Codi Penal.

Paral•lelament, se sol•licità a les autoritats alemanyes informació sobre si els fets pels quals fou traslladat des del EEUU a Alemanya John Demjanjuk (Iván Nikolaiewich Demjanjuk) tenien o no relació amb els fets investigats a l’Estat espanyol (aquest personatge també formava part de la denúncia feta, però fou lliurat a Alemanya perquè alli també se’l reclamava). La Fiscalia de Múnich va respondre que els fets investigats a Alemanya eren diferents, que se centraven en actes criminals esdevinguts l’any 1942 en el camp de concentració de Sobibor (Polònia). Es per això que el mes de juliol de 2010 se sol•licità el processament i l’emissió de l’Ordre Europea de Detenció i Lliurament Entrega de John Demjanjuk, atenent al fet que ha estat denunciat per víctimes republicanes espanyoles per la seva actuació al camp de Flossenbürg (hi moriren 60 dels 155 que hi van anar a parar).

L’auto deixa clar: “Se acuerda la prisión provisional, comunicada e incondicional del referido procesado y al encontrarse actualmente en Alemania sometido a enjuiciamiento en el procedimiento 115JS12496/08 seguido ante las instancias judiciales competentes de Munich, líbrese Orden Europea de Detención y Entrega que se cursará directamente a la autoridad competente para su ejecución y a la Oficina SIRENE ESPAÑA en la forma prevenida en la Ley”

Un gran pas endavant que només ha estat possible perquè hi ha qui mai no es rendeix!