Dimecres, 22 de setembre de 2021 - Edició 1154
La República

Comença l’Any Espriu. On són els compromisos del govern espanyol?

El proper dimecres, dia 23, s’iniciaran els actes de l’Any Espriu al Palau de la Música. Al llarg del 2003, arran de la commemoració del Centenari del naixement del poeta, […]

Joan Tardà
Joan Tardà 18/01/2013

El proper dimecres, dia 23, s’iniciaran els actes de l’Any Espriu al Palau de la Música. Al llarg del 2003, arran de la commemoració del Centenari del naixement del poeta, es multiplicaran els actes culturals (música, teatre, lectures en veu alta i recitals, festes populars, exposicions, rutes literàries, conferències, promoció de la lectura, cinema i audiovisuals), en paral•lel amb iniciatives cíviques al voltant de la seva vida, obra i testimoniatge. Barcelona, Arenys de Mar, Santa Coloma de Farners en seran els epicentres, però, -tal com ja han anunciat els responsables de la comissió Executiva de l’Any Espriu- la programació s’estendrà pel conjunt de país i societat catalana.
Tot arrencà el passat 15 de maig quan el Govern de la Generalitat acordà designar el 2013 com a Any Espriu “per tal d’honorar la seva memòria i difondre’n l’obra i el llegat”. D’aquí que, el mes de juny, ERC va dur a debat l’Any Espriu a la Comissió de Cultura del Congrés dels Diputats. Del debat, en va sortir un text, aprovat pel conjunt de les forces polítiques que instava al govern espanyol a col•laborar econòmicament amb la Generalitat i l’Ajuntament d’Arenys de Mar, així com amb l’Institut Ramon Llull a fi d’organitzar actes a l’exterior per fomentar-ne el coneixement i impulsar les traduccions de la seva obra. D’igual manera amb la voluntat de socialitzar-ne el coneixement al conjunt de la ciutadania de l’Estat, calia impulsar la producció d’un programa divulgatiu sobre la seva vida i obra en els mitjans de comunicació públics d’àmbit estatal.
Ara, a les portes de l’inici d’aquesta iniciativa que cerca difondre la figura d’Espriu i impulsar l’actualització de la seva obra amb la complicitat activa d’una ciutadania catalana que, més enllà de romandre “fidels” (tal assenyala el lema de l’Any Espriu), se sent cridada a nous protagonismes nacionals, ens preguntem què ha fet el govern espanyol. Fins al moment, silenci. Ni una sola referència pública per part del Ministerio de Cultura a allò que Esquerra va fer aprovar al Congrés dels Diputats.
D’aquí que hàgim hagut de trametre urgentment les següents preguntes al govern espanyol, bo i coincidint amb unes declaracions del ministre Margallo davant de representants econòmics europeus, en què manifestava el compromís del govern en la defensa de la llengua i cultura catalanes.

1.Quines actuacions concretes té endegades el govern, en col•laboració amb la Generalitat de Catalunya, arran de la commemoració de l’Any Espriu?

2.Quines actuacions concretes té endegades el govern, en col•laboració amb l’Ajuntament d’Arenys de Mar, arran de la commemoració de l’Any Espriu?

3.Quines actuacions concretes té endegades el govern, en col•laboració amb l’Institut Ramon Llull, arran de la