Dilluns, 27 de setembre de 2021 - Edició 1159
La República

CiU pretén deixar de pagar el desplaçament escolar fora municipi

Just quan el ministre d’Educació Wert ha declarat la guerra al sistema educatiu, tot amenaçant-nos amb una modificació de la Llei Orgànica d’Educació (aprovada amb els vots favorables d’ERC, l’abstenció […]

Joan Tardà
Joan Tardà 29/10/2012

Just quan el ministre d’Educació Wert ha declarat la guerra al sistema educatiu, tot amenaçant-nos amb una modificació de la Llei Orgànica d’Educació (aprovada amb els vots favorables d’ERC, l’abstenció de CiU i el vot contrari del PP en el primer govern Zapatero), que comportarà una vertadera regressió, el Grup Parlamentari de CiU ens ha descol•locat amb una iniciativa que demà durà al Plenari.
CiU pretén que la LOE es modifiqui, però no pas per millorar allò la llei i que en aquell moment no vam tots prou prou força com per poder introduir (ni ells ni nosaltres) com per exemple la hipoteca del caràcter bàsic de la regulació dels currículum i llengües, l’organització dels cursos i llur distribució de matèries, la composició del Consell escolar, l’alta inspecció, etc…).
CiU se’ns despenja ara, repeteixo, no pas amb una iniciativa per barrar el pas a l’ofensiva Wert que atempta contra el model educatiu inclusiu, que posa en escac la immersió lingüística mitjançant aportacions econòmiques directes a escoles que imparteixin l’ensenyament en llengua espanyola, que vol espanyolitzar continguts, que cerca censurar llibres de text, que blindar el greuge de les major dificultats dels estudiants catalans per accedir a les beques per raó dels llindars establerts, etc. D’actuacions polítiques necessàries per salvar el sistema educatiu català n’hi ha, certament, a cabassos. I totes molt urgents.
No obstant, CiU demà du al plenari del Congrés dels Diputats una proposició de llei per tal d’eliminar el caràcter bàsic de l’article 82.2, és a dir el que obliga a les Comunitats Autònomes a fer-se càrrec, pel que fa a l’educació bàsica, del transport, menjador i, si s’escau, les despeses d’estada als estudiants que s’hagin de desplaçar a un altre municipi per ser escolaritzats.
En definitiva, CiU cerca l’empara legal per a una nova retallada. De fet, en els darrers temps ja s’han eliminat les aportacions fetes als Consells Comarcals a fi de subvencionar les aportacions –no obligades per llei- per finançar o ajudar a les famílies que s’han de desplaçar en alguns casos molts quilòmetres dins d’un mateix municipi. De casos, n’hi ha i força a les Terres de l’Ebre, al Ripollés, a les comarques de Ponent i gironines.
Però com que ara el Govern de Catalunya pretén collar-nos una mica més, necessita evitar allò que l’obliga la llei, és a dir haver de pagar quan el desplaçament és fins a un altre municipi.
Entre l’Espanya de Wert i la paret convergent!