Divendres, 31 de març de 2023 - Edició 1709
La República

Amadeu Casellas pot tornar a la presó mentre en Millet fa vacances

Després de quasi 25 anys empresonat (cap delicte de sang), a l’Amadeu Casellas se li nega el dret a refer la vida. L’any 2010, finalment, va sortir de l’última presó. […]

Joan Tardà 30/07/2012

Després de quasi 25 anys empresonat (cap delicte de sang), a l’Amadeu Casellas se li nega el dret a refer la vida. L’any 2010, finalment, va sortir de l’última presó. Enrere deixava anys de reivindicació i de denúncies de les misèries del sistema penitenciari pagats a cops d’allargaments de pena i malmetre la salut en diverses vagues de fam. Anys, certament, de lluita personal, però també de solidaritat de molts ciutadans/es que veien en el seu compromís un exemple de denúncia de situacions vergonyants. Els déficits del sistema comportaren que, en sortir de la presó, hagués acumulat gairebé vuit anys d’estada de més, atenent al fet que no se li havien computat/reduït el temps com a pres preventiu. Anys de vida que mai l’Estat li retornarà i, difícilment, li rescabalarà
L’Amadeu Casellas, home d’idees anarquistes i compromès políticament, ha refet la vida. Paleta d’ofici, d’ençà que tornà a Vic ha pogut treballar en la construcció i, tal com ell mateix avui ha explicat a la conferència de premsa celebrada al Col.legi de Periodistes, s’ha casat. Fa com qualsevol persona, intentar tirar endavant, cosa que en el seu cas (com en tantes altres persones que han tingut la desgràcia d’estar empresonades durant tants anys) adquireix un sentit ben profund.
Amb tot, ara viu una situació ben bé kafkiana. L’any 2008, arran de la declaració d’una persona, que confessà que volia visitar-lo i a qui van trobar una dosi de droga que declarà que era per a ell, se’l condemnà a tres anys i escaig. Difícil de creure, però real, ben real.
I, ara, li exigeixen que entri a la presó el dia 2. El dijous vinent. Atenent al fet dels anys de méds que va fer a presó, l’Amadeu demana que, almenys, li deixin el temps suficient (el mes d’agost no ajuda gens) perquè pugui tramitar tota la paperassa que ha de permetre que computin els anys d’escreix, raó per la qual no hauria d’ingressar a la presó i encara seria l’Estat qui estaria en deute.
Som a l’espera de la resposta de l’Audiència. Altrament, cas que hagués d’entrar, instem a la Direcció General d’Institucions Penitenciàries i al seu Director Sr. Ramon Parés, que en tot moment s’ha mostrat receptiu a les demandes, que actuï de manera que s’accelerin els protocols que facilitin la resolució de l’afer.
Perquè és de justícia! Perquè un sol minut més d’estada a la presó de l’Amadeu serà una nova ofensa a la nostra dignitat i a l’autoestima de la bona gent que som, i un trumfo per als delinqüents com ara Millet i tants d’altres.
Estigueu alerta!