Dissabte, 18 de setembre de 2021 - Edició 1150
La República

Agressions lingüístiques: demà anirem a Delegació Govern i no en marxarem fins parlar-ne

Demà els diputats d’Esquerra a les 10 anirem a la Delegació del Govern espanyol a Barcelona. Demanarem parlar amb la Delegada i ens hi quedarem fins que ens rebin. Hem […]

Joan Tardà
Joan Tardà 29/01/2012

Demà els diputats d’Esquerra a les 10 anirem a la Delegació del Govern espanyol a Barcelona. Demanarem parlar amb la Delegada i ens hi quedarem fins que ens rebin. Hem fet extensible la convocatòria a la resta de diputats catalans al Congrés dels Diputats atenent al fet que allò que volem denunciar compet a l’administració espanyola. Efectivament, la responsabilitat de la guàrdia civil i de la policia nacional són competència del govern espanyol i, en conseqüència, són responsables de les vulneracions als drets de la ciutadania a manera d’agressió lingüística que, desgraciadament i de manera recurrent, són protagonitzats per membres d’aquests cossos.
De fets lamentables d’aquesta mena, se n’han repetit molts. Puc donar-ne fer. Com a parlamentari, he intervingut o he fet acte de presència acompanyant els ciutadans afectats en judicis i actes de denúncia arreu dels Països Catalans. Puc donar testimoni de com és de violent, difícil i lamentable, per part de les persones que les han patit, haver d’encarar aquesta mena de situacions. I com resulten d’insultants per al conjunt de tots nosaltres aquesta voluntat supramacionista d’elements dels cossos policials!
Durant anys, hem picat pedra al Congrés dels Diputats denunciant, preguntant, proposant… En la pasada legislatura, arran d’uns lamentables fets esdevinguts en un aeroport català i en una comissaria barceloninavam, vam aconseguir (prèvia conversa amb en Rubalcaba que em digué: “háblale con la misma sinceridad con la que me hablas a mi”) , una reunió de treball amb el director de la policía i de la guàrdia civil. Es va comprometre a posar-hi solució, que no tornaria a passar, que intensificarien els cursos de llengua… Recordo que el mateix director general em va venir a dir (podria dir que gairebé és textual) que, de vegades porten personal amunt i avall i que aquests (recordo que va qualificar-los de “armarios”) potser són els, en no estar arrelats, poden provocar aquests fets. Tot plegat em va semblar un argument ben pobre. En tot cas, repeteixo, es van comprometre que ho vetllarien i que no tornaria a passar.
Però els fets s’han repetit. Fa quatre dies un ciutadà va ser humiliat i reprimit a l’Alt Empordà per parlar en català i abans d’ahir un altre ciutadà fins i tot fou colpejat a l’aeroport de Barcelona. Tant en el primer com en el segon cas, a mans de guàrdies civils de servei. Prou!
Fruit de la feina parlamentària es va aconseguir que dues lleis, la del “Régimen disciplinario del Cuerpo Nacional de Policia” i la del “Régimen disciplinario de la Guardia Civil” incloguessin, en l’article 7n (“Faltas muy graves”) pel que fa al de la policia i en el 7.4 quant a la guàrdia Civil, el següent redactat:
“Toda actuación que suponga discriminación por razón de origen racial o étnico, religión o convicciones, discapacidad, edad u orientación sexual, sexo, lengua, opinión, lugar de nacimiento o vecindad, o cualquier otra condición o circunstancia personal o social”
Les dues lleis, alhora, contemplen que les faltes molt greus poden comportar respecte al policies: separació del servei, suspensió de funcions des de tres mesos fins a un màxim de sis anys i el trasllat forçós. I respecte al guàrdies civils, el mateix o pèrdua de lloc en l’escalafó.
Doncs, això. Repetim-ho: ja n’hi ha prou.
Demà anirem a la Delegació del Govern.