Divendres, 12 d'agost de 2022 - Edició 1478
La República

[Vídeo] L’himne espanyol és una còpia d’una cançó tradicional àrab del segle XII

Aquest vídeo pot fer entrar en col·lapse mental a l’unionisme espanyol. Resulta que la Marxa Reial espanyola, és a dir, l’himne oficial del regne d’Espanya, és absolutament calcada a una […]

Gerard Sesé 05/09/2018

Aquest vídeo pot fer entrar en col·lapse mental a l’unionisme espanyol. Resulta que la Marxa Reial espanyola, és a dir, l’himne oficial del regne d’Espanya, és absolutament calcada a una cançó àrab de principis del segle XII.

De fet, l’himne espanyol és un dels més antics d’Europa però encara ho podria ser més. Oficialment se li atribueix l’autoria a Manuel de Espinosa de los Monteros l’any 1761.

Però hi ha opinions que apunten que l’origen de l’himne oficial espanyol podria estar inspirat (o copiat a l’extrem) de la tušiya o obertura instrumental del moviment Dary de la Nuba al-Istihlál del filòsof i músic àrab saraqustí Ibn Bayyah (Avempace) de finals del segle XI o principis del XII.

La similitud és total en la melodia i les estrofes. A més, les obertures no tenien lletra, com l’himne espanyol i experts musicòlegs com l’andalús Chapi Pineda en van confirmar la semblança. La tradició andalusina del Marroc recull aquesta melodia per transmissió oral en l’esmentada tušiya i podria haver estat la inspiració de l’himne segles més tard.

Sigui com sigui, als patriotes espanyols de sang rojigualda els pot agafar un cobriment de cor en veure aquest vídeo: