Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

La contundent carta d’un policia espanyol jubilat pel “vergonyós” homenatge als agents de l’1-O: “Algún día lo tendrán que explicar a sus hijos y nietos”

El sindicat de policia espanyola ‘Jusapol’ ha impulsat una manifestació -el proper 29 de setembre, a Barcelona- en homenatge als agents que van formar part de l’operació ‘Copérnico’ per intentar […]

Marina Bou Cabero
Marina Bou Cabero 19/09/2018
Càrrega policial l'1-O

El sindicat de policia espanyola ‘Jusapol’ ha impulsat una manifestació -el proper 29 de setembre, a Barcelona- en homenatge als agents que van formar part de l’operació ‘Copérnico’ per intentar frenar el referèndum d’autodeterminació de l’1-O deixant 1.066 ferits al seu pas. Una iniciativa a la qual ha contestat un Policia Nacional jubilat després de 25 anys de servei, Nemesio Fuentes, amb una contundent carta des de “la visió d’un policia” que s’ha difós via Twitter. Fuentes assenyala que la seva família no era independentista, “però gràcies a la gran quantitat d’injustícies que el govern central ha fet a aquesta terra, ara ho som i cada dia que passa això va en augment”.

Tot i que defensa les reivindicacions laborals de ‘Jusapol’ (sota les quals amaga les seves actuacions contra Catalunya) ja que -diu- la professió ha sofert amb tots els partits polítics que han governat a l’Estat espanyol, els retreu l’homenatge que volen fer als agents que van reprimir els catalans a cops de porra. “Fan menció a com es van sacrificar i fins i tot van posar la seva vida en perill. Realment creuen que això va passar? Quina pel·lícula dels fets han vist vostès?”, els pregunta per explicar que ell mateix va ser en un col·legi electoral i “el que realment vaig veure va ser com un exèrcit de guàrdies civils armats i protegits fins a les dents apallissaven a qualsevol persona que estigués al col·legi” -inclosos els seus tres fills- per “provar d’exercir el seu dret a vot que és la màxima expressió de la democràcia”.  “Clar que cadascú la interpreta a la seva manera”, afegeix.

D’altra banda, Nemesio Fuentes lamenta ‘l’A por ellos’ que cridava part de la societat espanyola. “Jo vaig estar al País Basc en els anys 70 [amb ETA en actiu] i no em van acomiadar amb aquesta frase, és clar que els catalans són més perillosos, ja que aquí els independentistes van armats amb llaços grocs”, ironitza l’agent jubilat. Per tot això titlla l’homenatge als policies espanyols de l’1-O del proper 29 de setembre de “com a poc vergonyós” i assegura que si seguís en actiu “no l’acceptaria”. “Suposo que si l’accepten, algun dia hauran d’explicar als seus fills i néts el perquè d’aquests reconeixements, de la qual cosa se sentiran molt orgullosos, ja que la veritat és que enfrontar-se a persones armades amb una papereta de vot és summament perillós”, etziba per lamentar que la visió que “molts nens tenien de la policia” va canviar des de l’1-O “ja que tots pensaven que està per ajudar a qui ho necessita i no per agredir-los, que va ser realment el que va passar”. I afegeix “els voleu premiar per les hòsties que van repartir, però ja que estem per què no els demaneu responsabilitats per no trobar ni una sola urna”, per recordar el malbaratament de 87 milions d’euros de diner públic que va suposar l’operació ‘Copérnico’.