Dimecres, 25 de novembre de 2020 - Edició 853
La República

La cervesa unionista catalana, San Miguel, al servei de l’ultradreta

No és cap secret dir que la política publicitària de San Miguel té un deix clarament unionista. Si d’altres cerveses catalanes centren les seves campanyes en elements de la cultura […]

Gerard Sesé
Gerard Sesé 19/10/2018

No és cap secret dir que la política publicitària de San Miguel té un deix clarament unionista. Si d’altres cerveses catalanes centren les seves campanyes en elements de la cultura catalana i la seva geografia, cercant un fet diferencial amb altres cerveses de l’Estat, sense complexos per a mostrar d’on són i com són, forjant així la seva notorietat entre els catalans, San Miguel ha optat per mostrar-se als clients en una direcció totalment contrària. Un bon exemple és l’eslògan de “Ciudadanos de un lugar llamado mundo” o com ha elaborat campanyes de marcat to espanyol amb les seves músiques (com l’estrafolari King Africa cantant el Paquito el Chocolatero).

Ara, San Miguel ha fet públic a Twitter que retira la seva última campanya publicitària després d’una queixa de la ultradreta. Ha estat un tuit d’una coalició de grups d’extrema dreta, nacionals espanyols, ultres i euroescèptics (i que es presenten sona el nom Coalición ADÑ) que s’ha exaltat perquè a la campanya hi apareixia una noia que deia que a Benidorm hi ha una Herriko Taberna, el que vindria a ser una “taverna popular basca” on s’hi solen reunir els partidaris de la independència d’Euskadi.

Segons aquest grupuscle “San Miguel associa Benidorm amb l’entramat per a finançar a ETA” i demana que “es retiri” això sí, demanant-ho per favor.

Des del perfil oficial de San Miguel han publicat que els feien cas i que l’anunci era censurat per la mateixa empresa cervesera: “Volem demanar disculpes pel vídeo “Sempre és estiu a Benidorm” de #SanMiguelExplorers, que ja hem retirat. En cap cas hem pretès donar suport ni banalitzar el terrorisme, però entenem el malestar que ha pogut generar aquesta peça creativa i ho lamentem”.

Relacionats