Dijous, 3 de desembre de 2020 - Edició 861
La República

Aquesta és la misteriosa foto que Einstein va veure abans de morir

Albert Einstein va visitar Barcelona el 1923, convidat per l’enginyer Esteve Terrades. Ho va fer dins d’una gira per Espanya que va commocionar la vida social de l’Estat. La primera […]

Joan Vila i Boix
Joan Vila i Boix 05/11/2018
Albert Einstein amb la seva esposa Elsa el 1921 / Wikipedia

Albert Einstein va visitar Barcelona el 1923, convidat per l’enginyer Esteve Terrades. Ho va fer dins d’una gira per Espanya que va commocionar la vida social de l’Estat. La primera parada va ser Barcelona, on ningú el va rebre a l’estació, tal com recull El País, alhora que la visita al local de la CNT va propiciar una sèrie de malentesos polítics. Tot i així va morir veient la plaça Urquinaona.

Ralph Morse – Life

Comparativa de les fotografies

La notícia, però, passa 32 anys després. Albert Einstein va morir el 1955. Ho feu per culpa d’una hemorràgia cerebral a l’hospital de Princeton. El fotògraf Ralph Morse va poder retratar el seu despatx i enterrament en exclusiva per la revista Time. Així va fotografiar els papers que tenia sobre la taula. Entre ells i en primer pla, hi ha una foto que la redacció de La República ha pogut identificar com un retrat de la plaça Urquinaona, concretament de l’edifici Fàbregues, projectat el 1936 i inaugurat el 1944. Tal com es pot apreciar, el famós físic hauria admirat l’edifici poc abans de morir, com il·lustra el testimoni de Ralph Morse.

El misteri seria el motiu de la fotografia, ja que no coincideix amb la seva estada a la ciutat comtal. És sabut que abans de la seva mort estava treballant en el discurs pel setè aniversari de l’estat d’Israel, cosa que no tindria relació amb Barcelona.

Relacionats