Edició 2187

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 21 de juliol del 2024
Edició 2187

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 21 de juliol del 2024

Tres joves, un Land Rover i un continent per descobrir

|

- Publicitat -

El tancament provocat per la pandèmia va portar l’advocat, editor i escriptor Jaume Torrent a retornar a la vella història del seu viatge per la panxa d’Àfrica, l’estiu de 1970, en companyia de dos altres amics. El record inicial del viatge es va anar convertint en una novel·la de ficció però basada en aquella travessa que va portar tres joves de Barcelona a endinsar-se a les sorres africanes.

Publicitat

Operació Shangó. La travessa del Sàhara (Edicions Cal·lígraf) és una novel·la de carretera o més ben dit, com es defineix, “de camins”. Durant dos mesos de l’estiu de 1970 tres joves es proposen travessar el desert del Sàhara per les pistes de sorra que van d’Algèria a Mali i de Dakar a Marràqueix; i pels camins fangosos, per l’estació de les pluges torrencials, que travessant la selva arriben al mar. El Marroc, Algèria, Mali, Níger, Senegal, Mauritània… Un viatge de dos mesos i milers de quilometres a bord d’un atrotinat Land Rover.

Personatges estrafolaris

Pel camí, els joves es troben tot un seguit d’aventures, amoroses, polítiques, socials…. I també amb tot un seguit de personatges estrafolaris: un gendarme malià, un maoista que dirigeix un poblat, una infermera, un exparacaigudista belga i fins i tot un autoestopista al mig del desert. En un temps en què les comunicacions eren limitades, el diner es portava en efectiu a la butxaca i calia administrar el canvi de moneda, i les rutes marcades als mapes (físics, en paper) apareixien i desapareixien per caprici de la naturalesa, la narració de Jaume Torrent esdevé una magnífica novel·la d’aventures i alhora una descripció d’una època precisa.

Mentre a Catalunya es lluitava contra la dictadura franquista, que ja anunciava els darreres espasmes de vida del cap de l’estat, al continent africà es vivia encara amb la il·lusió generada per les revoltes juvenils a París i pel triomf de la revolució algeriana i la creació de noves repúbliques negres independents. El futur només podia ser millor.

A Operació Shangó hi trobem aquella il·lusió juvenil, un continent i uns països per descobrir en una viatge iniciàtic farcit de bona música i fines dosis d’ironia. Una lectura estiuenca ideal.

Operació Shangó. La travessa del Sàhara. Jaume Torrent. Edicions Cal·lígraf. Figueres, 2021. 350 pàgines. 20,00 €

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut