Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Tragèdia mallorquina amb tocs de novel·la negra

|

- Publicitat -

Melcior Comes (Sa Pobla, 1980) és un dels narradors més en forma de la literatura catalana. És autor de llibres com El llibre dels plaers immensos o La batalla de Walter Stamm, però va ser amb Sobre la terra impura, publicat l’any 2018 que es va consolidar com un autor referencial, aplegant l’aprovació de crítica i lectors. Aquell llibre seria reconegut amb el premi Crexells, el Crítica Serra d’Or, el del diari cultural Núvol i quedaria finalista al premi Òmnium.

Tres històries en un mateix llibre

Publicitat

Però Melcior Comes és un escriptor inquiet i en la seva darrera novel·la, la magnífica Tots els mecanismes (Edicions Proa), fa un exercici de narració literària explorant diferents “mecanismes narratius”. Alterna la primera, segona i tercera persona amb catorze veus diferents (inclosa la d’un narrador que va emergint com a coprotagonista, i una quinzena, si es vol, la del mateix lector) que expliquen una història polièdrica en seixanta seccions breus. “Tres històries encabides en un mateix llibres”, com explica Comes, que reconeix que d’alguna manera deriva de la seva darrera obra. Sorgeix “a força de superar les idees que tenia a nivell formal a la novel·la anterior”.

El rerefons continua sent la Mallorca contemporània, en una ambient de diners, poder, corrupció i morts, en una història narrada amb tocs de novel·la negra i crònica social. Partint de la història real de la compra fraudulenta d’uns terrenys a Mallorca per part d’una immobiliària barcelonina, Melcior Comes enllaça fets reals amb personatges i trames inventades, en una lluita de clans familiars i econòmics en la Mallorca de l’especulació turística. Comes uneix la vida econòmica tant de Barcelona com de Mallorca “donant-li un sentit novel·lesc”. És la història de “dues famílies que s’uneixen per portar un negoci junts i les coses es compliquen de mala manera”, en una història que ens trasllada, amunt i avall, de l’actualitat als anys 90 i als anys 30, per a conèixer i fixar l’origen de tot plegat.

L’autor parteix de fets i casos concrets i reals. “Són coses que trobes i no et pots treure de cap”. I a partir d’aquí va iniciar una feina de documentació. Una immobiliària catalana que venia a Mallorca amb ganes de conquerir-la, a partir d’una subhasta fraudulenta; una altra família mallorquina que quan ho sap també hi vol participar. “Són coses que m’atreien des del punt de vista de fons. Són coses bastant immorals”.

Crònica negra mallorquina

La crònica negra de Tots els mecanismes es lliga amb un crim, real, de finals dels anys noranta que encara continua sense resoldre: “Crònica negra mallorquina. Em va inquietar molt aquest assassinat. L’he resolt de manera fictícia, a manera de justícia poètica”.

Així, Tots els mecanismes es converteix en una tragèdia amb tocs de comèdia negra que conté tota la complexitat de les relacions entre pares i fills, l’equilibri lleialtats familiars, els fracassos i la corruptela política. “No jugo amb els motius argumentals de la novel·la negra. D’entrada ja s’explica tot el relacionat amb aquest crim. No m’interessaven els mecanismes de la novel·la negra. Es tracta d’entendre el perquè, com i què se n’ha fet d’aquesta gent. En tot cas és una paròdia de la novel·la negra.

Tanmateix, el periodisme també hi té un destacat protagonisme: “Volia posar en valor la investigació periodística, a través d’un periodista que ha volgut fer un diari independent, lliure, aliè de les servituds i que es vol aproximar a la veritat. Però no és cap sant i també li agrada jugar fort per arribar al fons,  i és capaç de fer coses que no acaben de ser les més ortodoxes o les més legals”. Es tracta, en definitiva de la “recerca de la veritat, en resposta a les fake news”. I posa l’exemple del franquisme sense franquistes.

Tots els mecanismes és una magnífica obra, que aixopluga gèneres que poden anar de la crònica negra i la investigació periodística al relat de la burgesia local i el capital sobrevingut gràcies a les corrupteles polítiques que enllacen en el més profund del franquisme però que encara hi són ben presents. Una radiografia social de la Mallorca espremuda que hi ha rere les platges i el turisme, amb la que, intuïm, l’autor s’ho ha passat d’allò més bé en la seva redacció, no en va afirma Melcior Comes que “l’escriptura ha de ser una història d’amor”.

Tots els mecanismes. Melcior Comes. Edicions Proa. Barcelona, 2022. 640 pàgines. 20,90 €

Publicitat

Opinió

Minut a Minut