Edició 2156

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 20 de juny del 2024
Edició 2156

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 20 de juny del 2024

Recordant Jim Morrison

|

- Publicitat -

Va ser el dia 3 de juliol de 1971, ara ha fet 50 anys, que la mort atraparia Jim Morrison a la banyera del seu apartament a París. Morrison s’havia traslladat a la capital francesa en un intent de posar distància a la seva atzarosa vida.

Publicitat

Els Doors, el grup de Morrison, va publicar alguns dels discos més fonamentals de la història de la música rock; The Doors (1967), Morrison Hotel (1970) o L.A. Woman (1971) són peces icòniques d’un grup amb inquietuds intel·lectuals que es va moure a cavall del blues-rock més vibrant, “amb vocació marginal i intel·lectualisme teatral”, amb Morrison com a icona electritzant i excessiva que va sacsejar els fonaments de la benestant societat nord-americana.

Un dels grups més importants i influents de la història del rock

Alberto Manzano, poeta, traductor, biògraf i assagista, conegut sobretot per la seva relació amb Leonard Cohen (a qui ha dedicat una quinzena dels seus llibres) s’endinsa en la personalitat i la música de Jim Morrsion al llibre Jim Morrison. Cuando la música acabe apagua las luces (Libros Cúpula), un volum que “vol celebrar la vida del músic-poeta i cantant dels Doors, l’obra, filosòfica, esotèrica i transgressora, immersa en la contracultura nord-americana i el final del hipisme, va tractar d’alliberar la gent del seu limitat manera de veure i sentir la vida a la fi dels anys 60”.

Destaca Manzano com “el conegut com a Rei llangardaix (The Lizard King) va ser un personatge sempre controvertit, i la seva banda, The Doors, va potenciar des dels seus inicis, el 1966, una reputació d’actuacions sempre impredictibles”. Efectivament, Morrison va tenir sonades topades amb la justícia americana, sobretot al març de 1969,quan va ser arrestat per una suposada exhibició de les seves “parts íntimes” en un concert a Miami. L’incident va desprestigiar a la banda, obligant-los a suspendre molts concerts i gastar una astronòmica quantitat de diners en advocats. The Doors van ser perseguits per tot el país i acusats de pervertir els joves.

La misteriosa mort de Jim Morrison

Però el cert és que els Doors han mantingut intactes la seva presència i influència a la història de la música rock i les seves cançons i actituds a partir de l’edició del seu primer disc han marcat el camí a més d’una generació.

Incideix l’autor en els aspectes “misteriosos” que envolten la mort de Jim Morrison a París ara fa cinquanta anys: “La seva mort, o ‘desaparició’, va estar envoltada d’un absolut misteri: suposadament, el cos de Morrison va ser trobat a la banyera del seu pis a París per la seva ‘companya còsmica’, Pamela Courson. El metge que va signar l’acta de defunció declararia que la causa de la mort havia estat una aturada cardíaca, però hi ha versions que parlen de suïcidi o assassinat, encara que la versió més acceptada és que va ser a causa d’una sobredosi d’heroïna. Ningú, excepte Pamela, poder veure el cadàver, la qual cosa va alimentar el misteri”.

La imatge icònica de Jim Morrison s’ha mantingut i augmenta any a any, com demostra el fet que La seva tomba al cementiri de Père-Lachaise és un dels llocs més visitats de París.

Jim Morrison. Cuando la música acabe, apaga las luces. Alberto Manzano. Libros Cúpula. Barcelona, 2021. 400 pàgines. 21,50 €

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut