Divendres, 12 d'agost de 2022 - Edició 1478
La República

Recordant George Harrison

El periodista Nacho Para dibuixa un perfil del beatle tranquil tot recordant el seu concert d’homenatge

Ramon Moreno 19/07/2022

El concert d’homenatge a George Harrison celebrat al Royal Albert Hall de Londres el 29 de novembre de 2002, va aplegar un bon grapat d’amics del guitarrista, mort justament un any abans. La figura de qui va ser guitarrista dels Beatles i amb una més que interessant trajectòria en solitari, va aplegar figures com la de Ravi Shankar, Joe Brown, Jeff Lyne, Eric Claton, Tom Petty, Billy Preston, els Monty Phyton i, clar, Ring Starr i Paul McCartney.

Una crònica brillant

El periodista Nacho Para (Almeria, 1963) va cobrir aquell esdeveniment d’abast mundial per al diari El Periódico i ara, a Concierto para George, en fa una acurada mirada retrospectiva alhora que analitza la figura i la història de l’anomenat beatle tranquil. Para es declara “friki rehabilitat”, un friki dels Beatles, de John Lennon, de George Harrison, de Bob Dylan i de la resta. I és des d’aquesta perspectiva de fan dels Beatles i de la música en general i de fi cronista musical que recorda els esdeveniments que van envoltar aquell concert al Royal Albert Hall, un concert que va néixer a iniciativa del seu gran amic Eric Clapton. Des de l’ambient solitari de l’escenari dues hores abans de l’inici del concert, amb tot ja a punt, amb la Rickenbacker de dotze cordes de George presidint, fins a les emotives actuacions dels Monty Python (reunits especialment per a l’ocasió) o la bellíssima versió de Something de Paul McCartney.

Dels Beatles a Travelling Wilburys

Però al fil de la narració del concert, Nacho Para fa una precisa mirada a la carrera musical de George Harrison i als aspectes més destacats de la seva complexa personalitat. Del descobriment de la música i la filosofia hindú a la formació del supergrup Travelling Wilburys, passant, clar per la seva etapa amb els Beatles i la seva dedicació al cinema.

Concierto para George esdevé un estudi intens i precís de George Harrison, de la seva vida musical i personal, ben estructurat i sense deixar de banda cap dels punts fonamentals de la seva trajectòria. El volum s’acompanya d’un magnífic recull fotogràfic i d’uns annexos que completen la informació del llibre, com és habitual en els llibres editats per Lenoir Ediciones, una editorial imprescindible en la difusió de la cultura musical.

No en va, George Harrison és un dels grans noms de la història de la música rock.

Concierto para George. Crónica íntima del último milagro Beatle. Nacho Para. Lenoir Ediciones. Caldes de Malavella