Divendres, 1 de juliol de 2022 - Edició 1436
La República

[Lectures] Quaranta anys sense Lennon

‘¿Quién mató a John Lennon? El retrato del hombre destrás del misterio’. Lesley-Ann Jones. Traducció d’Eva Raventós i Fernando Garí. Libros Cúpula. Barcelona, 2020. 538 pàgines. 27,95 €

Ramon Moreno 08/12/2020

La mort de John Lennon, assassinat el 8 de desembre  de 1980 a Nova York, va convertir el músic en una icona que transcendia els límits de la música rock. Els morts del rock són reverenciats pels fans mentre la indústria no perd oportunitat d’esprémer fins la indecència el seu llegat. Els exemples són nombrosos: Janis Joplin, Jimi Hendrix, Buddy Holly, el mateix rei del rock Elvis Presley i, un llarguíssim etcètera.

De John Lennon s’ha escrit molt i molt bé; podem esmentar la biografia de Philip Norman (John Lennon, Editorial Anagrama), o el retrat que en va fer la seva dona Cynthia (John, Robinbook). En el camp dels Beatles la referència indiscutible és la monumental biografia del grup en la que treballa Mark Lewisohn des d’Anglaterra i que de moment es reflecteix en un primer volum de 1000 pagines que detalla la història del grup fins el 1962 (The Beatles. Tune In, Little, Brown). En català poc o res: All we ares saying. La darrera entrevista amb en John Lennon i la Yoko Ono, de David Sheff (Símbol Editors) i Beatlemania. Una crònica personal, de Josep Maria Francino (Edicions Cal·lígraf), que mostra també l’impacte que la mort de Lennon va tenir a casa nostra. 

Biografia no convencional

La britànica Lesley-Ann Jones no ha volgut fer una biografia convencional de John Lennon; les dades estan explicades i són sabudes. Però sí que en fa un retrat complet de la persona i el músic que va tocar el cel amb els Beatles i es va convertir en un mite. Situa, doncs, Jones, la mirada en les diferents facetes de Lennon: la seva vida, les seves relacions, la seva música i les seves composicions, la relació amb els Beatles i l’impacte de la beatlemania en la seva personalitat, la separació del grup, els seus anys de carrera en solitari i la decisió de deixar el món de l’espectacle per a centrar-se en la vida familiar i l’educació del seu fill Sean.

Lesley-Ann Jones ha dedicat les seves tasques al món de la música, amb llibre exitosos sobre Queen, David Bowie o Marc Bolan. El seu coneixement de la música i els músics ajuda a perfilar la imatge de Lennon en el context en què va viure: dels joves adolescents que creixen en els anys de de postguerra a Liverpool, a formar part d’un grup que va transformar i marcar les normes de la música rock. L’autora fa atenció als aspectes més personals de Lennon i les seves facetes: com a geni artístic, persona irritable, groller, talentós, insegur, paranoic, rebel, extravagant… John Lennon era tot això i més, fruit, probablement, d’una vida atzarosa: educat per la seva estricta tia Mimi, amb una mare que mantenia una prudent distància i que va morir quan Lennon era adolescent i un pare que era un desconegut; les dones van marcar la seva vida: Mimi, la seva mare Julia, la seva primera dona Cynthia, les molts dones pel camí, i la trobada amb la Yoko Ono.

Músic memorable

Musicalment John Lennon va parir discos i cançons memorables. Els Beatles i la seva aliança compositiva amb Paul McCartney, en ha deixat un munt referència increïbles: esbojarrades com “She Loves You” o “I Want To Hold Your Hand” o cimeres absolutes de la història del rock com el disc Sgt. Pepper’s. En solitari queda els discs Mind Games, Imagine o Double Fantasy, que acabava de gravar quan van ser assassinat. També, clar, tenim el Lennon més artístic amb les seves performances amb la Yoko i el Lennon lluitador per la pau i rebel políticament, cosa que va provocar l’espionatge que va partir per part de l’FBI de Nixon.

Lelsey-Ann Jones es ofereix una mirada completa a la persona i al músic, situades sempre en el context de l’època i la societat que l’acollia. Les entrevistes directes que al llarg dels anys ha fet a persones relacionades amb la vida de John Lennon són, evidentment, la part més interessant del llibre, pel que tenen de nova informació (si s’escau) o per la particular mirada que ofereixen de la seva vida.

Un cop llegit aquest llibre queda la sensació que la vida i la música de John Lennon són inseparables. I que la música va salvar Lennon i va donar un sentit a la seva vida. Fins aquell fatídic 8 de desembre d’ara fa quaranta anys.