Dilluns, 5 de desembre de 2022 - Edició 1593
La República

Pasolini sempre present

‘Actes impurs’ i ‘Amado mio’ són dues novel·les primerenques de l’autor italià

Ramon Moreno 12/11/2022

La figura de Pier Paolo Pasolini es consolida amb els anys com un dels grans referents de la cultura universal. No són només les seves creacions literàries, sinó també el seu cinema i el seu posicionament polític que el mantenen viu en l’imaginari cultural.

El centenari del seu naixement (va néixer a Bolonya el 5 de març de 1922 i va morir assassinat a Òstia el 2 de novembre de 1975) ha servit per a recuperar algunes obres de Pasolini en català com Una vida violenta (L’Agulla Daurada); el volum que aplega les dues peces teatres teatrals Orgia i Porquera acompanyades del Manifest per a un nou teatre (Comanegra); Poema en forma de rosa (Ajuntament de Barcelona), o les dues obres breus, Actes impurs i Amado mio, que ha aplegat Lleonard Muntaner Editor en un sol volum.

Amb traducció de Joan Navarro i pròleg de Jaume C. Pons Alorda, aquest llibre aplega dues novel·les breus on el desig n’és el protagonista, en el context social d’una Segona Guerra Mundial que  encara amenaçava amb les darreres accions.

Dos treballs literaris de primera magnitud

La vida a les petites comunitats rurals, la festa i els jocs de la joventut i les descobertes prèvies a l’edat adulta envolten la vida dels protagonistes dels dos relats, Paolo i Desidero. Pier Paolo Pasolini no només descriu l’ambient d’aquells anys de la dècada dels quaranta del segle XX, sinó també les relacions d’amistat, amor, indiferència i odi d’una manera bella i poètica, en uns textos que Pons Alorda descriu com a “dos treballs literaris de primera magnitud”, que esdevenen “pioners de la vida extrema d’un autor potentíssim sense fronteres”, tot i ser dues obres primerenques de l’autor italià.

Les dues obres es van publicar de manera pòstuma, ben segur per la dificultat de trobar el seu espai definitiu en l’atrafegada vida de Pasolini.

Els dos relats estan finament units per la narració d’uns amors “impurs” viscuts en la plenitud de la joventut i que s’acompanyaven dels sentiments de culpa i pecat. L’ambient rural, d’interrelacions personals, familiars i socials esdevenen els límits angoixants d’aquests amors secrets. Però la narració ultrapassa aquests límits i ambient, que l’autor va viure també en la seva història familiar, per a convertir-se en històries universals, que van més enllà de temps i èpoques concretes. Com escriu Jaume C. Pons Alorda, Pasolini “tenia la capacitat de convertir l’anècdota ultra local en font de saviesa universal”.

Amado mio i Actes impurs són un cant a l’amistat i a la descoberta de l’amor i la sexualitat, però també una denúncia de l’opressió social, del pes dels costums i la religió i de la falsa moral de l’època que també ha anat surant a través dels temps i fins a arribar a avui dia.

I sens dubte són també una mostra de la genialitat literària de Pier Paolo Pasolini.

Actes Impurs/ Amado mio. Pier Paolo Pasolini. Traducció de Joan Navarro. Lleonard Muntaner Editor. Palma, 2022. 240 pàgines. 20,00 €