Dimecres, 21 d'abril de 2021 - Edició 1000
La República

Melcior Comes guanya el 48è Premi Crexells amb la novel·la ‘Sobre la terra impura’

Sobre la terra impura (Proa), la setena novel·la de l’escriptor Melcior Comes, ha guanyat el 48è Premi Crexells de l’Ateneu Barcelonès. El jurat format per Ada Castells, David Castillo, Jordi […]

Ramon Moreno
Ramon Moreno 20/06/2019

Sobre la terra impura (Proa), la setena novel·la de l’escriptor Melcior Comes, ha guanyat el 48è Premi Crexells de l’Ateneu Barcelonès. El jurat format per Ada Castells, David Castillo, Jordi Nopca, Marina Porras i Joan Santanach (i el vicepresident primer de l’Ateneu Barcelonès, Joan Maluquer amb veu però sense vot) ha proclamat aquesta obra com la millor novel·la catalana publicada l’any 2018. Comes ha destacat que és la història d’una família, d’un secret i de la Transició espanyola a través d’uns crims que a ell l’han fascinat i són els mètodes d’extorsió terrorista dels 70. El guanyador ha estat escollit per un jurat després la polèmica de la passada edició que va acabar amb polèmica i la suspensió del guardó.

Melcior Comes (Sa Pobla, 1980) s’endinsa en la seva darrera novel·la en una trama psicològica sobre com entenem el món i les sorpreses que deparen els llocs que creiem conèixer. Sobre la terra impura narra la historia d’un periodista cultural mallorquí a Barcelona que ha d’escriure la biografia d’una actriu connectada amb una poderosa família mallorquina, els Ventura, el net dels quals és casualment amic d’infantesa de l’escriptor. El passat fosc d’aquesta nissaga de sabaters mallorquins i el retrobament inesperat entre l’escriptor i el seu amic d’infantesa són el fil argumental del llibre.

Oblidar la polèmica

El XLVIII Premi Crexells torna en aquesta edició al format de jurat “clàssic” que va mantenir el guardó fins l’any 2009 i ha renunciat al model participatiu que va acabar amb polèmica i la suspensió del guardó en la ultima edició. En aquesta edició del guardó no s’han pogut presentar obres i per tant no hi ha hagut finalistes.

Jordi Casassas, president de l’Ateneu Barcelonès, ha apostat per tornar a “la normalitat del premi” i el vicepresident primer ha recordat que “tots els processos participatius i experiments que es van fer” s’ha vist “que no funcionaven i que complicaven la cosa”. Per això, Maluquer ha dit que es “va decidir crear un jurat típic d’experts com s’ha de fer amb la voluntat que fos un jurat que seguís el dia a dia i l’actualitat de la literatura”.

El Premi Crexells premia la novel·la més destacable en llengua catalana publicada l’any anterior a la seva concessió. La XLVIII del guardó reconeix enguany el millor títol d’aquest any 2018. Com és habitual, el guanyador s’endurà 6.000 euros i una obra de l’artista Alícia Viñas.