Dijous, 23 de març de 2023 - Edició 1701
La República

Maria Barbal guanya el Premi Josep Pla

Najat El Hachmi s’endú el Nadal amb la seva primera obra en castellà

Ramon Moreno 09/01/2021
Foto: ACN/ Sílvia Jardí

ACN- L’escriptora Maria Barbal ha guanyat el 53è Premi Josep Pla amb la novel·la Tàndem una història sobre la felicitat que té com a protagonistes un home i una dona que es donen l’oportunitat de recomençar i “viure plenament”. Maria Barbal ha explicat que després d’anys sense presentar-se a cap premi ha volgut fer-ho i ha celebrat el premi. Segons ha dit, els protagonistes de Tàndem desitjaran recuperar l’espontaneïtat del dia a dia i potser faran un tàndem en aquest intent. La història té lloc, principalment, al barri de Sants de Barcelona i s’inspira en els temps actuals.

“M’he adonat que moltes persones arribades a una edat s’estabilitzen d’una manera confortable i no es plantegen ja qüestions de llibertat, de fer, actuar, d’una manera plena, amb ganes de viure, coses que són perfectament possibles”, ha comentat l’autora. Aquest cop, ha dit, “no és una novel·la pallaresa en cap sentit”. El que li ha interessat veure, segons Barbal, és com els personatges, quan es troben, descobreixen que tenen aquestes ganes de viure una vida plena i que són ells qui, d’alguna forma, s’han anat tancant la possibilitat d’aquestes llibertats.

Premi Nadal

Per la seva part Najat El Hachmi s’ha endut el 77è Premi Nadal amb El lunes nos querrán, una novel·la que narra la història de dues amigues que creixen a la perifèria d’un barri i que veuen com la procedència, el sexe o la classe social els condiciona la conquesta de la llibertat.

Les dues obres arribaran a les llibreries el proper 3 de febrer i seran publicades, ambdues, tant en català com en castellà per Destino, editorial que convoca el premi, i Edicions 62.