Dimecres, 21 d'abril de 2021 - Edició 1000
La República

‘L’home de la piscina’: un ‘thriller’ polièdric

El punt de partida d’aquesta novel·la és el cos d’un home, l’Isidor, que apareix flotant a la piscina d’una casa no habitada. La recerca del que pot haver succeït (accident […]

Ramon Moreno
Ramon Moreno 01/02/2019

El punt de partida d’aquesta novel·la és el cos d’un home, l’Isidor, que apareix flotant a la piscina d’una casa no habitada. La recerca del que pot haver succeït (accident fatal, un crim?) ens aporta una perspectiva del seu cercle més proper. En un ambient de poder, de diners i de política entrellaçada amb unes ambicions  desmesurades, d’aparences i falsedats, la mort de l’Isidor, un Conseller amb trajectòria directa cap al poder, no és només un incident. Pot descabdellar tota una trama de corrupteles i, per descomptat, sembla estroncat la trajectòria vital i personal de tot el seu entorn. Al voltant de l’Isidor, giren tots els personatges de la trama: amics, familiars i socis i col·laboradors. Tots ells, des del seu punt de vista particular, van conformant el trencaclosques que, unit, ens donarà una visió global de la vida i trajectòria de l’Isidor.

Una trama d’intriga intensa

Elvira Roca-Sastre ens ofereix una trama intensa, que en cada capítols ens aporta nous descobriments, que aniran prenent forma pàgina a pàgina fins a l’encaix final i, evidentment, la resolució del cas, amb totes les peces ja a la vista. Tot i ser una novel·la al voltant d’un crim, l’obra es mou més en el terreny del thriller psicològic i el relat d’intriga, que no pas en el camp de la novel·la negra. Tot i això, sí que ens situa en els ambients refinats i de poder, d’ambicions i d’especulacions, la vida en el que va ser la bombolla especulativa i una societat “caviar” que estén els seus tentacles financers al despatxos polítics per a servir-se’n i aplanar els seus objectius. També a nivell social, Roca-Sastre ambienta les relacions familiars que s’entrellacen per interessos determinats, les ambicions desmesurades i la vida de façana, d’aparences i d’ocultació de la veritat. La mort del Conseller no només amenaça de descobrir els seus moviments polítics i econòmics, sinó també les mentides i enganys en què se sustenten les vides personals de tots els membres del seu entorn, que enllacen molts anys enllà.

L’home de la piscina és la primera i rellevant novel·la d’Elvira Roca-Sastre, que fins ara, a nivell literari, havia centrat la seva creativitat en la poesia, a banda de la seva dilatada trajectòria al món del periodisme. Ara amb 82 signa una més que vibrant narració.