Edició 2106

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024
Edició 2106

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024

Les cartes de John Le Carré

El fill de l’escriptor publica una tria de la seva correspondència

|

- Publicitat -

L’obra de John le Carré s’ha consolidat com una referència incontestable en la literatura d’espionatge. Amb una carrera que s’estén durant més de mig segle, le Carré ha creat un univers ric en intriga, complexitat moral i retrats magistralment dibuixats de l’espionatge modern.

La seva prosa elegant i precisa immersa en detalls realistes reflecteix la seva pròpia experiència com a exmembre dels serveis secrets britànics, on va treballar durant un breu període. L’any 1961 va iniciar el cicle de novel·les de Smiley amb Trucada per a un mort i que compta amb títols tan emblemàtics com Un crim de qualitat (1962), L’espia que tornava del fred (1963), El mirall dels espies (1965), El talp (1974), La gent de Smiley (1979) o El pelegrí secret, i que va cloure amb El llegat dels espies (2017). A banda, va publicar altres novel·les com Un home decent (2019), les memòries Volar en cercles (2016) i l’obra pòstuma Silverview (2022), que ha editat al llarg dels anys Edicions 62 en català.

Publicitat

Le Carré destaca per la seva capacitat d’explorar la psicologia dels seus personatges, que sovint es mouen en un món moralment ambigu, amb trames enrevessades al voltant de la política internacional i les tensions ideològiques que formen el teló de fons per a les seves narratives, amb una mirada crítica cap a l’establishment i el marc de la Guerra Freda, le Carré va ser el gran literat del gènere d’espionatge.

John le Carré va morir el desembre del 2020, però continua sent un dels autors més llegits del món i un personatge que genera gran atracció. La seva darrera “obra” aplega una selecció de les cartes que va escriure al llarg de la seva vida, prop de 300, que permeten dibuixar els diferents aspectes de la seva personalitat, tant en el seu vessant públic com a escriptor com en els detalls més personals i privats. Tot plegat permet, d’alguna manera, convertir aquest llibre en una mena de memòries de le Carré.

Et pot interessar  Llibres de Sant Jordi

Entre els corresponsals de l’escriptor hi trobem noms com els de Margaret Thatcher, Alec Ginness, Ian McEwan, Philip Roth, William Borroughs o John Cheever, tot i que Tim Cornwell, editor del llibre i fill de l’escriptor, ha mantingut moltes cartes a l’ombra per motius de confidencialitat.

Cornwell ha agrupat les cartes de manera temàtica i cronològica, a partir dels anus escolars, el seu pas per Òxford, Eton i l’època als serveis secrets a Londres i Alemanya, abans d’iniciar una exitosa vida com a escriptor. Cada un dels capítols és introduït per un text de Tim Cornwell que situa els moments més destacats i els corresponsals. A banda, s’inclouen una cinquantena de fotografies, la majoria inèdites i alguns dibuixos.

Les cartes de John le Carré són plenes de revelacions i detalls de les seves obres i del procés de creació. A voltes són efusives i amables i d’altres més iròniques i divertides, però, en tot cas, apassionants.

Un espia privat. John le Carré. Traducció de Núria Parés Sellarès. Edicions 62. 712 pàgines. 23,90 €

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut