Edició 2106

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024
Edició 2106

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024

[Lectures] Crònica de les il·lusions perdudes

|

- Publicitat -

La història de Vernon Subutex s’ha convertit en tot un fenomen literari arreu d’Europa i ha situat la seva autora com un dels noms de referència de les lletres franceses. A Vernon Subutex, Despentes fa una radiografia de la generació que ho perd tot quan arriba als 50 anys i són víctimes de la crisi econòmica. Enrere queden els il·lusions que va canalitzar amb vint anys a través de la música i de les quals no en queda, de manera literal, absolutament res. Publicada en tres volums, Sembra Llibres ens presenta ara la segona entrega, en traducció, magistral com sempre, d’Anna Casassas, i, per cert, amb una fantàstica il·lustració de coberta (com al primer volum) de David de les Heras. 

Subutex, sensesostre

Publicitat

Subutex és el propietari d’una coneguda botiga de discos de París a qui la crisi econòmica es porta per endavant. Perd no només el negoci sinó també la seva casa. Quan el seu amic Alex Bleach, estrella del rock que li donava suport econòmic puntual, mor Subutex queda literalment al carrer.

Tots els vells amics que en un moment inicial del seu calvari li van girar l’esquena o no li van donar prou suport inicien un recorregut pels carrers i parcs de París a la recerca del vell amic caigut, convertit en un sensesostre. Cadascun d’ells hi té els seus motius i carrega amb les seves circumstàncies. Però tots ells tenen en comú el seu fracàs vital. Vernon Subutex és l’exemple més dramàtic (però no poc habitual) de qui ho ha perdut tot, però tots els altres han estat vençuts per la societat i els seus dictats. En aquest sentit Vernon Subutex és una crònica plural, amb epicentre en el protagonista, de la crisis econòmica que afecta tothom sense distincions: el professor d’origen immigrant que creu en els valors republicans, el guionista fracassat, la singular detectiu “aconseguidora”, la filla de pares forans que acaba adoptant els valors de l’islam, un agent de borsa cocaïnòman…. Tots ells han perdut les il·lusions pel camí.

La recerca de Vernon Subutex pel París més depriment (l’altra París que no surt a les postals), és també la seva manera de fer-se perdonar per l’amic bandejat però també de rendir comptes pel seu passat. Subutex és feliç amb la seva nova vida i no vol tornar a les normes i convencions socials. Quan recupera els seus nous amics, es converteix en una mena de messies de la llibertat perduda que encomanarà als demés.

Vibrant i intensa radiografia

Virginie Despentes va una vibrant i intensa radiografia de la societat a través per personatges molt concrets, humans i identificables. Amb fina ironia ens dibuixa unes vides que podrien semblar extremes, però que representen un bon ventall de la societat francesa i, de fet, de qualsevol país modern. Cada un dels personatge aporta el seu món particular, que serveis de punt de partida per a la reflexió i fins i tot, la dissecció: la pornografia i el paper de les dones, el món de la cultura, la religió, la convivència racial i el paper de la religió, els límits socials de l’estat, la marginalitat, els racisme, el trencaments dels principis democràtics…

Amb mots precisos i àgil escriptura veiem com tots ells han anat evolucionat personalment i social, alleugerint a cada pas la maleta d’il·lusions i carregant-la de fracassos que només l’aparició gairebé religiosa de Vernon Subutex aconsegueix alliberar. La societat en què viuen no és en absolut la que ells esperaven: s’ha radicalitzat políticament i econòmicament i els principis republicans que els garantien un futur s’han esmicolat. Subutex els fa veure que el que compta és la seva llibertat personal, potser com abans. Sense lligams innecessaris i al ritme d’un tema de rock.

Vernon Subutex és una història meravellosa, captivadora, emocionant, divertida i reflexiva. Una radiografia cruel i radical del món en què vivim.

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut