Dissabte, 24 d'octubre de 2020 - Edició 821
La República

La Revista de Catalunya reflexiona sobre els feminismes del nou mil·lenni

Feminismes. Subjectes del nou mil·lenni. Lluïsa Julià (ed.). Edicions de la Revista de Catalunya. Barcelona 2020. 296 pàgines. 16 €

Ramon Moreno
Ramon Moreno 27/09/2020

Feminismes. Subjectes del nou mil·lenni, és el nou volum monogràfic que publica la Revista de Catalunya. Sota la coordinació de Lluïsa Julià, filòloga i professora de la UOC, el llibre té la voluntat de “donar veu als discursos feministes actuals” i contribuir al debat públic.

Feminismes aplega una quarantena de col·laboradors i col·laboradores en una trentena d’articles. Entre les col·laboradores hi trobem Fina Birulés, Mireia Bofill, Mireia Calafell, Josefa Contijoch, Ada Castells, Najat El Hachmi, Pilar Godayol, Àngels Gregori, Mercè Ibarz, Imma Merino, Mary Nash, Mercè Otero, Montserrat Palau, Marta Pessarrodona i Marina Subirats.

El volum s’articula en quatre seccions temàtiques. Perspectives històriques se centra en el feminisme dels anys setanta del segle XX, inscrit en la Transició espanyola cap a la democràcia. La segona secció titulada Cruïlles i reflexions centra el focus en la confluència de grups socials, ètnics i religiosos i en els conflictes i dilemes personals que generen i que posen en conflicte la figura de la dona blanca de classe mitjana que ha aconseguit una certa llibertat. Pel que fa a la tercera part, congrega la mirada sobre les escriptures actuals; mentre que a la darrera secció s’hi recull l’experiència investigadora i docent dels principals grups feministes que s’han creat al llarg dels anys a les universitats catalanes.

Segons els editors “la pluralitat de temes i de col·laboradores fa possible que aquest número constitueixi un autèntic estat de la qüestió sobre els drets de les dones, la seva visibilitat i les dificultats que s’interposen en el reconeixement i pràctica d’aquests drets”.

Relacionats