Diumenge, 9 de maig de 2021 - Edició 1018
La República

La mirada russa de Xavier Roig

L’enigma rus. Xavier Roig. La Campana. Barcelona, 2019. 216 pàgines, 18,00

Ramon Moreno
Ramon Moreno 04/06/2019

La història i cultura russes han estat ben presents a la nostra vida. La literatura, el cinema, l’esport, alguna part de la història més recent compartida… Però realment la visió que tenim d’aquest enorme país és incomplerta. Això sosté Xavier Roig al seu darrer llibre, L’enigma rus, escrit després de la seva experiència de dos anys vivint a Rússia i aprofundint tant en la seva història i costum com també en el dia a dia de la seva gent.

Els prejudicis polítics derivants de la història posterior a la Segona Guerra Mundial, van convertir l’URSS en el gran enemic d’occident. Aviat es va oblidar que la contribució del poble rus a la victòria sobre el nazisme es pot comptabilitzar dramàticament en els 25 milions de morts que van patir (front els 400.000 anglesos i els 300.000 americans). Sosté Xavier Roig que lluny de ser un diable perillós, històricament Rússia ha estat un país feble que ha intentat sobretot enfortir les seves fronteres per a evitar la seva desaparició. Tanmateix, i encara avui dia, la despesa militar russa és perfectament equiparable a la d’un estat con França i que, en aquest aspecte, no és el gran enemic que es pretén.

A les pàgines del llibre, Xavier Roig combina amb habilitat una mirada precisa a la història d’aquell país, amb la seva situació més actual i la seva realitat social. Roig ha viscut, per motius de feina, durant dos anys a Rússia i n’ha fet una radiografia acurada, personal però també interessant per a qualsevol lector. El desconcert que ja analitzava Svetlana Aleksièvitx després de la caiguda del comunisme i la implantació del capitalisme més salvatge continua ben present, i les anècdotes més quotidianes que narra Xavier Roig (com el fet de llogar un pis) li permeten analitzar aquest pas del proteccionisme estatal a la propietat privada que es va fer sense ordre ni concert (o amb molt desconcert per part de tothom, que no tenia apreses les regles més mínimes) i va afavorir l’aparició de grans oligarques i enormes fortunes, mentre la gent del carrer vivia sense perspectives clares.

Opina Xavier Roig que Europa ha d’aprendre a mirar cap a Rússia, no com aquell enemic tradicional, sinó com a aliat, lluny de prejudicis. Els russos són una societat culte, amb elevats nivells de formació, amb una rica història i que, en matèria econòmica (per posar un exemple) seria la porta d’entrada a Àsia.

L’enigma rus és un assaig que es llegeix d’una tirada, sense concessions gratuïtes i amb un bon maneig de les dades i les referències històriques. Clar, com sempre ha estat Roig en els seus llibres, i interessant perquè, ell sí, obre la porta a endinsar-nos en aquest país tan proper i tant desconegut alhora.