Diumenge, 18 d'abril de 2021 - Edició 997
La República

La llibreria i editorial 3i4 compleixen mig segle de vida

La llibreria i editorial valenciana 3i4 celebren el seu cinquantè aniversari. La llibreria va néixer un 12 de març del 68 i des del primer dia va ser un símbol […]

Ramon Moreno
Ramon Moreno 30/10/2018

La llibreria i editorial valenciana 3i4 celebren el seu cinquantè aniversari. La llibreria va néixer un 12 de març del 68 i des del primer dia va ser un símbol de la lluita per la cultura i les llibertats.

També el 1968 l’editorial amb el mateix nom publicava el seu primer llibre Alacant: 30.000 pied-noirs, de l’assagista i filòleg alacantí Antoni Seva. Fins a dia d’avui han estat més de mil títols els que han vist la llum sota el segell 3i4, que ha estat fonamental per al ressorgiment de la novel·lística catalana al País Valencià.

Algunes de les publicacions més destacades han estat la correspondència de Joan Fuster, que reuneix més de 15.000 cartes; l’obra completa de l’historiador Miquel Batllori, que suma 21 volums; o l’obra crítica de Josep Maria de Sagarra, a més de l’obra completa de Vicent Andrés Estellés i en aquest moment l’obra crítica del poeta, a càrrec dels professors Josep Murgades i Vicent Salvador.

La voluntat era que tant llibreria com editorial formessin “l’embrió d’un projecte cultural centrat en l’àmbit de les publicacions primer i, poc després, obrint-se a la dinamització cultural del País Valencià”. Al capdavant l’activista cultural Eliseu Climent i la seva dona Rosa Raga, que van convertir València en una fonamental capital cultural, amb iniciatives de tot tipus, entre elles els Premis Octubre, que han celebrat aquest any la 47a edició, o el setmanari El Temps.