Dimecres, 21 d'abril de 2021 - Edició 1000
La República

La grandesa literària de Maria-Mercè Marçal

‘La passió segons Renée Vivien’. Maria-Mercè Marçal. Proa, 2019. 398 pàgines, 18,50€

Ramon Moreno
Ramon Moreno 11/07/2019

Maria-Mercè Marsal va guanyar l’edició del 1994 del Premi Carlemany de novel·la amb La passió segon Renée Vivien, que es va convertir tanmateix en una de les millors obres de l’any 1995, quan es va editar, i amb la que va guanyar els més importants reconeixements literaris del país. Marsal es coneguda popularment per la seva obra poètica, fins al punt que aquesta és la seva única novel·la publicada, en una trajectòria truncada per la seva prematura mort l’any 1998, als 45 anys.

El Premi Carles Riba guanyat el 1976 amb el recull Cau de llunes li va servir per a endegar un camí que la convertiria en una de les escriptores més reconegudes i apreciades del país, mercès també al seu compromís polític i social.

Una poeta al París de la Belle Époque

A La passió segons Renée Vivien Maria-Mercè Marçal ens situa entre la dècada del 1980 i els anys vint: una guionista de cinema s’endinsa en la vida d’una poeta d’origen anglès, Pauline Mary Tarn, que escriu en francès amb el nom de ploma de Renée Vivien, i que va viure a París a principis del segle XX.  La recerca enllaça amb la d’un erudit francès als anys 20 i, pàgina a pàgina, se’ns va perfilant la personalitat de la poetessa, amb la progressiva incorporació de tot un seguit de personatges que la van tractar de manera íntima: des d’un burgès lletraferit amb qui la poeta manté un idil·li epistolar en passant per una princesa turca, cortesanes de luxe doblades d’escriptores i, sobretot, la famosa Amazona, inspiradora de Renée Vivien, però també de Colette, Rémy de Gourmont, Radclyffe Hall i Djuna Barnes. Tot plegat no és només un retrat d’una escriptora, sinó una mirada a la seva obra i també a l’època que li va tocar viure al París de la Belle Époque.

La passió segons Renée Vivien és una novel·la escrita en una prosa enèrgica i treballada, tan intensa i vital com apassionada, una novel·la excepcional. Com confirmen els mateixos editors Jordi Cornudella i Josep Lluch, “no és solament una novel·la escrita per una gran poeta, una raresa dins el conjunt de la seva obra, sinó que és ras i curt una gran novel·la”.