Edició 1886

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 25 de setembre del 2023
Edició 1886

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 25 de setembre del 2023

La doble condemna de la Grace

|

- Publicitat -

A partir del fet real de l’assassinat de l’amo i la governanta d’una casa noble ocorreguts el 1843 al Canadà, i la condemna que van patir els dos servents de la casa, Margaret Artwood construeix una fascinant narració que, més enllà d’endinsar-se en els fets delictius (que també tenen el seu rerefons), esdevé una radiografia de la societat de l’època i de les relacions socials i humanes.

Publicitat

Grace Marks ha de complir cadena perpètua pel doble assassinat de l’amo i la governanata de la casa on treballa; l’altre acusat, James McDermont és sentenciat a mort i penjat. A la presó on compleix condemna i on està al servei del director, la Grace s’entrevista amb un psicòleg amb el que va desgranant el seu passat turmentós des de la seva Irlanda d’on és originària fins a les seves feines com a serventa en cases notables.

Radiografia personal i social

La Grace conjura una personalitat dolça i tendre, amatent i servicial, amb la de l’assassina que compleix condemna. Al fil de les converses amb el doctor Jordan (contractat per un grup de feligresos convençuts de la innocència de la noia), la Grace va desgranant la seva vida difícil i turmentosa: la seva pobra infantesa a Irlanda, amb un pare borratxo i que n’abusava, la vida com a serventa… Les peces encaixen mica a mica, amb el que la Grace explica i també amb el que pensa i no arriba a manifestar en veu alta.

Margaret Atwood dibuixa el personatge de la Grace amb una prosa intimista i detallista. Però també fa una radiografia precisa i intensa de la societat de l’època, del paper de les classes i els grups socials, de les aparences i les veritats, de la misèria constant i el paper de la religió. De fet, el crim que en què es fonamenta el relat és una excusa per a la reflexió sobre el personatge de la Grace en tant que dona i en tant que serventa, sobre els prejudicis que l’encotillen i la condemnen per la seva condició.  Els benefactors, gent de bé piadosa, estan convençuts que aquella noieta tendra no pot haver comès un crim com aquell, però tot plegat potser és només una qüestió de façana, com la de la societat que han creat.

Àlies Grace és un llibre de lectura captivadora.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió