Dilluns, 27 de juny de 2022 - Edició 1432
La República

Jornades en record de Miquel Martí i Pol, en el 15è aniversari de la seva mort

Aquest mes de novembre es commemoren 15 anys de la mort del poeta Miquel Martí i Pol (Roda de Ter, 1929-2013). Coincidint amb aquesta efemèride, la Fundació que porta el […]

Ramon Moreno 03/11/2018

Aquest mes de novembre es commemoren 15 anys de la mort del poeta Miquel Martí i Pol (Roda de Ter, 1929-2013). Coincidint amb aquesta efemèride, la Fundació que porta el seu nom organitza unes jornades amb l’objectiu de recordar la figura del poeta i impulsar el coneixement de la seva obra i el seu llegat. Enguany, com a novetat, les jornades s’amplien també a Torelló i Girona, dues poblacions que se sumen a les quatre on ja s’organitzen actes entorn de la figura del poeta català (Roda de Ter —la seva població natal—, Vic, Tavèrnoles, i Barcelona). En total, s’organitzaran una vintena d’activitats en 13 espais de sis municipis catalans. Les jornades tindran lloc del 7 al 24 de novembre.

Miquel Martí i Pol, un dels poetes catalans més emblemàtics del segle XX, va morir l’11 de novembre d’ara fa 15 anys. Per continuar impulsant el seu llegat, la Fundació Miquel Martí i Pol organitza cada mes de novembre unes jornades que, tal com ha explicat la seva directora, Montse Caralt, any rere any guanyen més importància i relleu. Prova d’això és que les jornades se celebren ja en sis poblacions catalanes i es preveu que l’any vinent el nombre de municipis continuï creixent. “La figura del poeta és tan popular que fa que molta gent se’l senti seu i vulgui fer actes per recordar-lo”, ha dit. Enguany, les dues poblacions que s’afegeixen són Girona i Torelló.

Transversalitat i implicació del teixit social

Caralt ha destacat la transversalitat i la implicació del teixit social en l’organització d’actes entorn de la figura de l’autor català. En total, hi participen més de 34 entitats de Roda de Ter i altres municipis catalans.

D’una banda, s’inclouen actes festius i populars, però també actes destinats a descobrir el poeta, com la ruta literària Miquel Martí i Pol, o actes acadèmics i que fomenten la creació.

Nova seu de la Fundació

El mes de març, coincidint amb el norantè aniversari del seu naixement, es preveu inaugurar la nova seu de la Fundació, ubicada al carrer Costa del Ter de Roda de Ter. Són quatre cases que eren propietat de l’Ajuntament de Roda de Ter i que s’han habilitat per encabir-hi la seu. Una de les cases és on el poeta català va viure durant més de 20 anys i on, en un futur, es vol ubicar la casa museu de l’autor. Tanmateix, l’alcalde de Roda de Ter, Albert Serra, ha dit que l’Ajuntament està treballant per recaptar el fons econòmic necessari i ha afegit que encara no hi ha data per fer-la.