Dimarts, 27 de setembre de 2022 - Edició 1524
La República

Inquietant Patricia Highsmith

‘Desconeguts en un tren’ és una novel·la referent de la intriga psicològica

Ramon Moreno 17/08/2022

Un dels grans atractius de Patricia Highsmith és el precís i inquietant perfil dels personatges que dibuixa a les seves obres, bé sigui el talentós i amoral Tom Ripley, que va protagonitzar cinc de les seves novel·les, com en Bruno, jove ociós i consentit o en Guy, arquitecte ambiciós i insegur, que mantenen un pols a Desconeguts en un tren, l’obra que la va projectar a la fama.

El crim perfecte

La trobada casual d’en Bruno i en Guy en un tren tindrà conseqüències imprevisibles. L’alcohòlic, ociós, consentit i amb complex d’Èdip després d’una estona del que sembla una persecució emocional, proposa a en Guy, un arquitecte amb futur brillant que ha estat enganyat per la seva dona, un doble crim. Un crim perfecte. Ell matarà la dona d’en Guy i aquest, al seu torn, el seu pare, amb qui no s’entén i que el vol deixar sense diners per a la seva alegre vida. Cap dels dos serà sospitós, cap té un mòbil per a aquest crim i cap ni cap d’ells té coneixença amb la víctima.

Un cop arribat a destí, l’arquitecte intenta oblidar el tema i al seu peculiar amic… fins que la notícia de la mort de la seva dona trasbalsa el seu món; més encara quan en Bruno li demana que compleixi la seva part del tracte en una teranyina d’assetjament a voltes delirant i irracional.

Intensa trama psicològica

A partir d’aquest punt es desenvolupa una intensa trama psicològica en la qual els personatges es van perfilant amb tota intensitat, amb les seves contradiccions, els seus neguits, dubtes i certeses. El brillant arquitecte que sembla tenir-ho tot de cara es va esmicolant en un pou sense fons de remordiments i inseguretats. En Bruno, per la seva banda, sembla enamorat de la figura d’en Guy, de les seves aparents seguretats, dels seus triomfs, de la seva vida familiar aparentment perfecta i ordenada.

Certament, el crim en sí que comenten els dos protagonistes no és el més rellevant de la història. Patricia Highsmith crea una densa trama d’intriga psicològica , amb la seva prosa pertorbadora i inquietant que tant va seduir al seu moment personatges com Truman Capote, que va suggerir canvis definitius al primer esborrany; o el cineasta Alfred Hitchcock, que en va comprar els drets tot just una setmana després de publicada la novel·la el 1950, per a convertir-la en una de les millors pel·lícules de la història del cinema i projectar a la fama la mateixa Highsmith.

Desconeguts en un tren en una d’aquelles meravelles literàries de lectura imprescindible.

Desconeguts en un tren. Patricia Highsmith. Traducció de Jordi Martín Lloret. Viena Edicions. Barcelona, 2022. 392 pàgines. 26,00 €