Divendres, 3 de febrer de 2023 - Edició 1653
La República

Els orígens polítics de Jordi Pujol

L’ex-president reedita el llibre que va escriure a la presó

Ramon Moreno 18/01/2023

ACN- L’ex-president de la Generalitat Jordi Pujol recupera Des dels turons a l’altra banda del riu, el primer llibre que va escriure, des de la presó els anys 1961 i 1962, en una edició que recupera fragments perduts i diaris inèdits. El llibre va aparèixer per primera vegada l’any 1978, quan Pujol ja havia fundat Convergència Democràtica de Catalunya. Per a aquesta edició, el periodista cultural Joan Safont ha recuperat alguns fragments del llibre que no havien sortit a la llum, a més d’altres escrits de presó i els textos que van condemnar Pujol: la seva campanya contra Luis de Galinsoga i la declaració amb què s’inculpava davant del Consell de Guerra.

Fonts de l’editorial Comanegra, que n’ha publicat la reedició, han explicat que quan va sortir de la presó, Jordi Pujol va deixar llegir els textos que es recullen a Des dels turons a l’altra banda del riu a molt poques persones, perquè eren textos crucials en la seva formació, certament, però també eren una ferida. Un dels primers lectors d’aquests assajos, quan encara eren inèdits, va ser Joan Reventós, que posteriorment fundaria el PSC. Com assenyala l’editorial, la prosa de Pujol era “sorprenent poètica, quasi mística, per moments visionària, i especialment dura amb la generació que va perdre la guerra”.

El llibre va aparèixer per primera vegada l’any 1978, quan Pujol ja havia fundat Convergència Democràtica de Catalunya. La persona clau per convèncer Pujol de publicar aquests assajos a finals dels 70 va ser el poeta i artista Guillem Viladot.

Fragments inèdits

Joan Safont ha recuperat en aquest edició alguns fragments del llibre que no havien sortit a la llum, a més d’altres escrits de presó de gran valor històric i els textos que van condemnar Pujol: la seva campanya contra Luis de Galinsoga i la declaració amb què s’inculpava davant del Consell de Guerra. Així mateix, Safont signa una extensa introducció per contextualitzar el temps i els fets que van portar Pujol a presó, i els seus referents polítics.

Entre els materials inèdits que presenta aquesta edició hi ha, per exemple, cartes reveladores de Jordi Pujol a la seva dona, Marta Ferrusola, en què es nega, des de la presó, a signar qualsevol petició d’indult. També s’hi afegeixen fragments d’un diari inèdit, un assaig sobre el militarisme escrit a presó i dos fragments del manuscrit original del llibre que es creien perduts.