Dimecres, 5 d'agost de 2020 - Edició 741
La República

Els llibres de la setmana

Una tria entre els darrers títols publicats

Ramon Moreno
Ramon Moreno 28/09/2019

Canteu, canteu, ninetes, de Blai Martí (Brau Edicions. 272 pàgines, 19,00 €). Un estiu, una illa, una albufera i molts ocells per observar. En Blai, un jove aficionat a la música i a la marihuana, a qui la seva dona està a punt de deixar, fa de monitor circumstancial d’un grup de nois i noies disfuncionals. Tots ells –l’un i els altres- tenen secrets que anirem descobrint a través de confessions vibrants, al ritme d’unes quantes cançons que els faran la vida menys costeruda.

Blai Manté construeix, amb tots aquests elements, aquesta polifonia desparellada que ens permet percebre que no tot és allò que sembla i que treure conclusions precipitades sovint condueix a l’error.  Una ficció de proximitat, explicada des d’un punt de vista atrevit i amb una estructura ambiciosa, on la història completa és molt més que la suma de les parts.

Aquesta obra ha estat guardonada amb II Premi Empordà de novel·la.

El submarí que no es volia enfonsar, d’Anna Obiols i Joan Subirana (Edicions del Pirata. 32 pàgines, 13,50 €).  Una història esbojarrada per commemorar el 200è aniversari del naixement de Narcís Monturiol el 28 de setembre de 1819. Aquesta divertida història de set elefants que van formar part del primer submarí de la història, que no hi ha manera que s’enfonsi…

August Gil Matamana. Al principi de tot hi ha la guerra, de David Fernàndez i Anna Gabriel (Sembra Llibres. 448 pàgines, 20 €). En motiu de la nova edició, el llibre compta amb la una carta de Jordi Cuixart escrita des de la presó de Soto del Real en la qual explica com aquest llibre l’ha empoderat dins de la presó i li ha permès prendre consciència de la seva condició de pres polític. “És el llibre que més m’ha marcat a la presó. Una classe magistral en la facultat de la lluita”, explica en la carta.

August Gil Matamala ja és referent de la lluita contra la repressió. Cal recordar, que August Gil Matamala ha estat reconegut aquest 2019 amb la medalla d’Or al Mèrit Cívil per l’Ajuntament de Barcelona per la seva llarga trajectòria en aquest sentit.

Endinsant-se en la contrahistòria feta des de baix i a l’esquerra, David Fernàndez i Anna Gabriel estiren el fil roig col·lectiu d’un intens itinerari vital, per reteixir el relat fèrtil d’una part de l’esquerra social –la més oblidada– d’aquest país i d’una vida quotidiana que amaga episodis extraordinaris.

Relacionats