Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

[Lectures] Els Beatles, encara i sempre

|

- Publicitat -

Els Beatles continuen generant un munt d’informació, talment  com si encara estiguessin en actiu. La seva presència és constant als mitjans i la seva producció musical no s’atura. Aquest any es recorda el cinquantè aniversari de la seva separació i, evidentment, està previst nou material, entre ell, una nova versió actualitzada i amb metratge inèdit de la seva darrera pel·lícula Let It Be. Tanmateix, Catalunya és terra de col·leccionistes i estudiosos del fenomen beatle que proposen estudis i anàlisis innovadors i fins i tot inèdits. Entre els que hi trobem Enrique Torras que ha dedicat la seva recerca a l’estudi al màxim detall de la producció musical de Lennon i companyia.

En anteriors volums, Torras va analitzar els discos A Hard Days Night i For Sale i ara dedica un volum al disc Help!, publicat l’any 1965. Aquell any, el món vivia al ritme de la beatlemania i els Beatles eren omnipresent arreu. Aquell estiu van tocar a Barcelona i la seva música canviaria la vida de molta gent. Però més enllà del fenomen sociològic els Beatles eren un grup de música, que fonamentava les seves arrels en el rock que havia nascut als Estats Units. She Loves You, I Want To Hold Your Hands, o A Hard Days Night són ja cançons immortals i plenes de ritme.

Publicitat

Un disc fonamental

Lluny de repetir-se els Beatles evolucionaven a cada disc i més enllaç dels cops de geni musicals de, sobretot, la parella Lennon i McCartney i la màgica del treball del productor George Martin, el cert és que els grup treballava dur. Anaven de gira, gravaven pel·lícules i singles i discos de manera continuada. L’any 1965 seria, com diu Torras, “un any fonamental en la trajectòria dels Beatles i el disc Help! hi juga un paper important”.

Help! es va enregistrar durant tretze dies de sessions de gravació als estudis d’Abbey Road, entre el febre i el juny. I són precisament aquest tretze dies els que Enrique Torras analitza al detall, amb un nivell de precisió que podem qualificar de “microscòpic”, com afirma Magí Crusells al pròleg del volum. L’autor estableix una cronologia precisa de les sessions d’enregistrament i també en fa un minuciós anàlisi de com es van desenvolupar aquestes sessions, dels equips tècnics emprats (en una època en què la tècnica musical no és la mateixa que ara), basats en gravadores de quatre pistes, de les guitarres utilitzades a cada tema… I també, evidentment, estripa les lletres de les cançons, la manera de composar, el seu significat en un moment en què Lennon i McCartney fan el tomb cap a lletres més profundes i incisives.

És aquest un llibre de detall, que requereix, de manera imprescindible, l’escolta de les cançons sobre les quals llegim. Només així podem arribar a percebre com la veu de Lennon i els cors de Paul McCartney i George Harrison a You’re Going To Lose That Girl es van enregistrar a la pista 2 i que nosaltres els escoltem pel canal dret, i que tot plegat dona com a resultat un dels millor temes dels Beatles.

Francesc Gabarró, un català amb els Beatles

 Tot i que era un fet conegut, Enrique Torras incideix en un dels capítols finals en el fet que un dels músics de va col·laborar com a músic de sessió en el disc Help!, i de manera més concreta, en la mítica cançó Yesterday era català. Francesc Gabarró va ser alumne de Pau Casals que es va instal·lar al Regne Unit després de la Guerra Civil on va formar part de la National Philarmonic Orchestra. Gabarró va ser reclutat per a posar el seu celo al famós tema de McCartney i, anys més tard, participaria també a les sessions d’enregistrament del tema A Day In The Life, del disc Sgt. Pepper’s.

Help! La eclosión del pop, és un llibre de primer nivell, fruit d’un intens procés de recerca i un hàbil ús de la bibliografia existent. I evidentment de la fina oïda de l’autor.

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut