Dissabte, 11 de juliol de 2020 - Edició 716
La República

El món de les lletres acusa de masclisme la Bienal de Novela Vargas Llosa

El festival literari discrimina la presència d’escriptores al seu programa

Ramon Moreno
Ramon Moreno 28/05/2019
ACN

Prop d’un centenar d’escriptores i escriptors han signat un manifest contra la Bienal de Novela Mario Vargas Llosa que se celebra a la ciutat mexicana de Guadalajara. El motiu és la poca presència de dones en la programació del festival literari.

El manifest Contra el machismo literario manifesta el rebuig a la “disparitat de gènere que regeix la majoria d’esdeveniments culturals i literaris a l’Amèrica Llatina, així com la mentalitat masclista que hi és present”, alhora que palesen que és ”inadmissible” que un esdeveniment com la Bienal de Novela Mario Vargas Llosa (que se celebra fins el dia 30 de maig) s’organitzi en ple segle XXI “sense una perspectiva de gènere”.

A la programació de la tercer edició del festival hi participaran 13 homes i tres dones, mentre que els finalistes al premi de novel·la hi ha quatre homes i una sola dona. Els signants confirmen el “criteri discriminador” del festival en les seves diferents edicions celebrades fins ara.

Els signants del manifest es comprometen amb “la igualtat i la transformació social” i per això es mobilitzen per a “demanar una participació paritària en tots els esdeveniments literaris dels que acceptem formar part”, amb la voluntat de garantir “d’una vegada i per sempre, espais justos, respectuosos i lliures de violència cap a les dones”.

Entre els signats del manifest hi trobem noms d’arreu dels països sudamericans i també de l’estat espanyol, tant dedicats a l’escriptura com al món de l’edició i les biblioteques com Mario Bellatin, Flavia Company, Cristina Fallarás, Toni Hill, Lucía Lijtmaer, Andrés Neuman, Sílvia Seés, Jorge Volpi, etc.

 

Relacionats