Edició 1894

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 02 de octubre del 2023
Edició 1894

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 02 de octubre del 2023

Antònia Vicens, Premi Jaume Fuster 2019

|

- Publicitat -

L’escriptora Antònia Vicens (Santanyí, Migjorn, 1941), ha estat distingida amb el Premi Jaume Fuster 2019 per la seva trajectòria. El col·lectiu d’escriptors de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC) ha reconegut la qualitat de la seva obra, la importància de la trajectòria i el compromís de l’autora. L’AELC editarà, amb motiu del premi, un volum de la col·lecció Retrats, dedicat a Antònia Vicens.

Publicitat

L’escriptor Sebastià Portell, autor de la biografia en forma d’entrevista Antònia Vicens. Massa deutes amb les flors ha destacat que Vicens ha edificat “un corpus místic com pocs autors han construït en la literatura europea contemporània, assimilable al de Blai Bonet, Maria-Mercè Marçal, Sophia de Mello o als escriptors sants, que no debades foren les seves primeres lectures”. També ha recordat que Antònia Vicens ha tingut “molt clar” que l’escriptor ha de saber posar-se tant a la pell d’un home com d’una dona, com també d’un animal o, en paraules de l’autora, del mateix “diable”. “Si Vicens em lliga a una idea és a la de la llibertat personal, a l’escriptura radicalment lliure”, ha reblat.

La condició de la dona, la soledat i la terra

Vicens ha publicat novel·les com La Santa (1980), Terra seca (1987), Febre alta (1998), Lluny del tren (2002), Ungles perfectes (2007) o Ànima de gos (2011); i també llibres de contes recollits en el volum Tots els contes (2005); narrativa juvenil; els reculls de poesia Lovely (2009), Sota el paraigua el crit (2013), Fred als ulls (2015) i Tots els cavalls (2017), Premi Cavall Verd de poesia; i un llibre de memòries en col·laboració amb Josep Maria Llompart, Vocabulari privat (1993). Té obra traduïda a l’alemany i el castellà.

El detonant de la seva carrera literària va ser rebre el premi Sant Jordi el 1967 amb la novel·la 39º a l’ombra, reeditada per Edicions 62 el 2002. El premi impulsa la seva literatura i, des d’aleshores, la seva obra aborda aspectes com la condició de la dona, la soledat i la terra pròpia, els canvis que ha patit l’illa de Mallorca durant els últims 30 anys i com ha influït aquest fet en les últimes generacions.

El Premi Jaume Fuster

El Premi Jaume Fuster és un guardó destinat a posar en relleu el conjunt de l’obra d’un escriptor o escriptora de la literatura catalana. És un premi a la trajectòria, a la repercussió i a la divulgació que ha tingut la seva obra, i té especial rellevància pel fet de ser escollit a través de les votacions dels companys d’ofici socis de l’AELC.

Els escriptors distingits en les edicions anteriors han estat Jesús Moncada, Quim Monzó, Jaume Cabré, Maria Antònia Oliver, Carme Riera, Feliu Formosa, Joan-Francesc Mira, Montserrat Abelló, Maria Barbal, Màrius Sampere, Emili Teixidor, Josep Vallverdú, Isabel-Clara Simó, Jaume Pérez Montaner, Joan Margarit, Carles Hac Mor, Jordi Pàmias i Francesc Parcerisas.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió