Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Adeu-siau Sherlock Holmes!

|

- Publicitat -

La publicació de l’anomenat “cànon holmesià” s’ha concretat en cinc volums que apleguen les quatre novel·les i els cinquanta-sis relats que Arthur Conan Doyle va fer protagonitzar al detectiu més famós de tots els temps. La iniciativa de Viena Edicions ha comptat amb noves traduccions a càrrec de Xavier Zambrano i els interessantíssims textos d’acompanyament de Josep Lluís Martín Berbois, que aportaven informació, context i en alguns casos noves recerques sobre el món de Holmes.  L’obra holmesiana queda conformada per Les aventures de Sherlock Holmes, Les memòries de Sherlock Holmes, El retorn de Sherlock Holmes, El darrer cop d’arquet i L’arxiu de Sherlock Holmes.

L’arxiu de Sherlock Holmes aplega els dotze darrers relats protagonitzats pel famós detectiu, publicats a la revista The Strand Magazine entre l’octubre del 1921 i l’abril del 1927. Havien transcorregut quatre anys d’ençà de l’aparició del volum anterior, El darrer cop d’arquet, en què Arthur Conan Doyle havia fet dir al seu personatge que ja vivia jubilat, dedicat a l’apicultura i altres aficions domèstiques.

Publicitat

Les dotze noves històries que trobem volum corresponen a casos que Holmes havia resolt anteriorment, abans de jubilar-se, i que Watson (o excepcionalment el mateix Holmes) ara relata. Entre els relats aplegats en aquest cinquè volum hi trobem algunes de les aventures més conegudes de Sherlock Holmes, com «El misteri del soldat pàl·lid», «L’aventura del client distingit», «El problema del pont de Thor» o «El vampir de Sussex».

Holmes narra les seves aventures

Com assenyala Martín Berbois en l’estudi que acompanya el llibre, els relats d’aquest volum són força diferents dels anteriors. Hi trobem passatges més durs i elements insòlits en l’obra de Holmes com violència, algun punt de perversió sexual i l’espiritisme que seduïa Conan Doyle, cosa que el converteix en “el seu llibre més noir”.

Et pot interessar  Llibres de Sant Jordi

Tanmateix, hi veiem alguns relats que no provenen de la mà del fidel Watson. Alguns tenen un autor desconegut i d’altres son narrat pel mateix Sherlock Holmes.

Tot i que “al llarg dels relats pot detectar-se el cansament de l’autor envers el seu personatge”, segons Josep Lluís Martín Berbois, Conan Doyle deu la seva fama i fortuna al detectiu. Quan el 1891 es va traslladar a Londres per obrir una clínica mèdica, dedicava les estones d’oci, mentre esperava que aparegués algun pacient, a crear el cèlebre Sherlock Holmes, l’èxit del qual el va dur a dedicar-se exclusivament a la literatura. A més de les obres que giren a l’entorn d’aquest extraordinari detectiu, Conan Doyle també va escriure novel·les històriques i de ciència ficció, i sota la influència de la devastació de la Primera Guerra Mundial, va publicar diverses cròniques de guerra i assaigs sobre espiritisme, tot i que aquestes han tingut menys repercussió.

L’arxiu de Sherlock Holmes. Relats V. Sir Arthur Conan Doyle. Traducció de Xavier Zambrano. Viena Edicions. Barcelona, 2021. 352 pàgines. 19,50 €

Publicitat

Opinió

Minut a Minut