Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

50 anys de l’Assemblea de Catalunya

La Revista de Catalunya dedica un dossier a la trobada de la parròquia de Sant Agustí el 1971

Ramon Moreno
Ramon Moreno 04/07/2021

El dia 7 de novembre de 1971 es reunien clandestinament unes tres-centes persones a la parròquia de Sant Agustí de Barcelona. Era l’acte constitutiu de l’Assemblea de Catalunya, un òrgan d’acció unitària contra la dictadura franquista que havia aplegat la majoria dels partits il·legals, així com associacions culturals i cíviques. Entre els punts que defensaven hi figurava la famosa consigna “Llibertat, amnistia i estatut d’autonomia” i també el reconeixement del dret d’autodeterminació.

Per recorda la data dels cinquantè aniversari d’aquella data, la Revista de Catalunya li dedica el seu dossier central del darrer número, amb interessants articles del periodista i historiador Joan Safont (“Un diumenge només aparentment tranquil”), l’advocada i activista cívica i cultura Magda Oranich (“El nostre camí cap a la llibertat”), l’històric del Front Nacional de Catalunya Joan Ramon Colomines-Companys (“La mirada independentista”) i l’historiador i membre de PSUC Andreu Mayayo (“Els antifranquistes que ‘es movien’ sortien a la foto”).

El número 314 de la Revista de Catalunya incorpora també una extensa entrevista a l’escriptor Vicenç Villatoro així com un article de l’historiador Enric Pujol en motiu dels cinquanta anys de la mort de Ferran Soldevila, entre d’altres articles de fons i opinió.