Dimecres, 6 de juliol de 2022 - Edició 1441
La República

Maniobra descarada del Gobierno per impulsar Illa: L’enquesta exprés del CIS fa guanyador el PSC

Situa el PSC (23,7% dels vots) com a primera força per davant d’ERC (19,9%) i JxCat (14,6%)

Agències 04/02/2021
El debat organitzat per la Vanguardia va aplegar els caps de llista de nou candidatures.

El PSC serà la força més votada a les eleccions del 14 de febrer, segons el sondeig ‘flash’ del CIS que li atorga un 23,7% dels sufragis. Son quatre punts més que ERC, que segons l’enquesta que s’ha fet pública aquest dijous obtindria el 19,9% de les paperetes. JxCat (14,6%) quedaria en tercera posició, i per darrere seu, a molts distància En Comú Podem (8,9%). L’enquesta recull la caiguda de Cs fins a la cinquena posició (7,9% dels vots), i situa darrere seu Vox (6,9%) i la CUP (6,8%). Precisament Vox superaria en un punt el PP (5,8%). El PDeCAT es quedaria amb un 1,5% dels vots, i el PNB el 0,2%. La majoria independentista quedaria lluny del 50% perquè ERC, JxCat, CUP i PDeCAT sumen el 42,8% dels sufragis.

És la segona vegada que el CIS fa pública una enquesta d’aquestes característiques –la primera va ser amb motiu de la moció de censura de VOX- però mai fins ara ho havia fet en període de campanya electoral.

L’objectiu d’aquesta enquesta, segons l’ens que dirigeix Félix Tezanos, és “analitzar i identificar les principals tendències i dades de la realitat sociopolítica i electoral fruit de l’alt nombre de persones que prenen les seves decisions de vot durant la campanya”.

En aquell baròmetre el CIS apuntava a la possibilitat que les formacions independentistes (ERC, JxCat i CUP) perdessin la majoria independentista amb una forquilla d’entre 59 i 71 diputats –68 majoria absoluta- i que les formacions independentistes –també amb PDeCAT- no superessin el 50% dels sufragis i es quedessin amb un 39,8%.