Dissabte, 28 de gener de 2023 - Edició 1647
La República

València celebra el 6è aniversari de la declaració de les Falles com a patrimoni de la humanitat

Avui se celebrarà amb un brindis i un castell de focs el sisè aniversari de la declaració de les falles com a patrimoni de la humanitat

Redacció 30/11/2022
Una falla a la ciutat de València

El 30 de novembre de 2016, just avui fa 6 anys, les Falles de València eren reconegudes com a patrimoni immaterial de la humanitat. L’onzena assemblea de la UNESCO així ho va acceptar en una reunió celebrada a la seu de les Nacions Unidas d’Addis Abeba, la capital d’Etiòpia. La decisió va ser presa per unanimitat. Per commemorar la declaració, a la ciutat de València s’hi estan celebrant durant aquests dies tot un seguit d’activitats.

Aquest passat cap de setmana, els dies 26 i 27 de novembre, es va donar el tret de sortida a la celebració amb les jornades de portes obertes dels museus fallers de Cullera, Alzira, València i Gandia. El dissabte les Falleres Majors de València, Laura Mengó i Paula Nieto, van visitar el Museu Faller de València i a les 6 de la tarda es va fer la Cavalcada del Patrimoni. Aquesta cercavila va començar a les portes de la Llotja, amb la participació de gegants, capgrossos, la Muixeranga Vella d’Algemesí i altres elements de cultura popular. El diumenge les celebracions van continuar amb una visita de les Falleres Majors al Museu de l’Artista Faller i el taller del faller Manolo García. A les 2 del migdia es va fer una mascletà a la Ciutat de l’Artista Faller.

Avui 30 de novembre, dia de l’aniversari de la declaració com a patrimoni de la humanitat, a partir de les 18:30, totes les comissions falleres del País Valencià estan convidades a fer un brindis, així com agrupacions, sectors, federacions i resta de col·lectius fallers estan convidades a fer un brindis per l’efemèride i a compartir el moment a les xarxes socials mitjançant els hashtags #SomPatrimoni i #FallesUNESCO.  L’alcalde de València, Joan Ribó, el regidor de Cultura Festiva i president de Junta Central Fallera, Carlos Galiana, i les Falleres Majors de València presidiran el brindis institucional a les 22.00 hores a les portes de l’Ajuntament de València. La celebració estarà amenitzada pel Cant d’Estil i la Colla de Tabal i Dolçaina de Junta Central Fallera i finalitzarà amb un castell de focs artificials que es dispararà des de la casa consistorial.