Dijous, 23 de març de 2023 - Edició 1701
La República

Segon revés judicial als sindicats policials espanyols que van portar als tribunals el còmic ‘On és l’Estel·la?’

La segona causa ha quedat també arxivada després de gairebé dos anys de tràngol judicial

Agències 15/04/2021
El director de Comanegra, Joan Sala, i l'editor, Jordi Puig, abans de la declaració en la causa contra l'il·lustrador d''On és l'Estel·la?', Toni Galmés, per injúries, al Jutjat d’Instrucció de Barcelona, el 3 de novembre del 2020.

L’Editorial Comanegra ha celebrat que “després de gairebé dos anys de tràngol judicial, la segona causa contra l’Estel·la i Toni Galmés ha quedat arxivada. Una alegria enorme a pocs dies de Sant Jordi. Moltes gràcies pel suport durant to aquest temps, de tot cor. No han pogut”. Aquesta notícia és el segon revés als sindicats policials espanyolistes que s’havien querellat contra el còmic. El gener del 2020 el jutjat número 15 de Palma va acceptar el recurs de l’editorial Comanegra i va decidir arxivar la primera de les causes obertes contra el còmic ‘On és l’Estel·la’ “per no ser competent”. Era la causa relacionada amb la denúncia presentat Jupol. Aquesta segona tenuia a veure amb una segona denúncia presentada per quatre sindicats representatius de la policia espanyola a les Illes Balears -SUP, CEP, SPP i UFP davant la Fiscalia de les Illes Balears contra el còmic de Toni Galmés, en què demanaven que s’estudiés si hi havia indicis de delicte en les imatges i si hi havia finançament públic per a l’edició del llibre. L’autor del còmic va haver de declarat com a imputat. El director de Comanegra va assenyalar aleshores que es tractava d’una clara “situació de conculcació del dret de creació i de la llibertat d’expressió”.

El còmic ‘On és l’Estel·la?’ és una obra en la qual la protagonista apareix com un “testimoni privilegiat de les jornades multitudinàries dels últims temps entorn del dret d’autodeterminació” entre les quals, les “grans manifestacions de la Diada, l’escorcoll d’impremtes, el 20-S, l’1 d’octubre, un dia al Piolín i la manifestació de Brussel·les”.

https://twitter.com/Comanegra/status/1382662792168284162