Diumenge, 25 de setembre de 2022 - Edició 1522
La República

Ricard García Vilanova i Ramon Espinosa, nominats al World Press Photo 2020

Barcelona serà una de les primeres ciutats del món a acollir l’exposició dels treballs guanyadors

Agències 25/02/2020
Fotografia 'Dorian’s Devastation', de Ramon Espinosa, candidata al World Press Photo 2020 en la categoria de Notícies d'Actualitat. Dimarts 25 de febrer de 2020 (HORITZONTAL)

Els fotoperiodistes catalans Ricard García Vilanova i Ramon Espinosa han estat nominats al World Press Photo 2020 en la categoria de Temes d’Actualitat i Notícies d’Actualitat, respectivament. Vilanova és candidat amb una fotografia sobre les manifestacions populars a l’Iraq conegudes com Tishreen Revolution i que van començar a la fi de 2019. Espinosa, per una fotografia sobre la devastació que va causar l’huracà Dorian al setembre de 2019. Barcelona serà una de les primeres ciutats a acollir l’exposició dels guanyadors de l’edició, que s’anunciaran el 16 d’abril, entre ells la Millor Fotografia i el Millor Reportatge Gràfic de l’any i les produccions guanyadores del concurs de Narrativa Digital, que posa en valor els treballs multimèdia.

 

Dos fotògrafs catalans i un d’espanyol figuren entre els 44 nominats de 28 països que el prestigiós World Press Photo (2020) ha fet públics aquest dimarts. A més de Ricard García Vilanova i de Ramon Espinosa, també el sevillà Antonio Pizarro Rodríguez ha estat nominat, en aquest cas en la categoria de Naturalesa per una fotografia publicada al ‘Diario de Sevilla’ sobre el linx ibèric, el felí més amenaçat del planeta, al Parc Nacional de Doñana.

 

El prestigiós concurs de fotografia compta enguany amb la participació de 4.282 fotògrafs i 73.996 imatges d’arreu del món, entre els quals s’han nominat 44 professionals de 24 països. El Concurs de Narrativa Digital, estrenat l’any passat, ha comptat amb 287 produccions inscrites, de les quals han sortit 9 nominats de 8 països.

 

Els candidats a millor fotografia de l’any

 

Els dos principals guardons del World Press Photo són la Millor Fotografia de l’Any i el Millor Reportatge Gràfic de l’Any. En la primera categoria han estat nominades sis fotografies de Mulugeta Avene (Etiòpia), Farouk Batiche (Algèria), Yasuyoshi Chiba (Japó), Tomasz Kaczor (Polònia), Ivor Prickett (Irlanda) i Nikita Teryoshin (Rússia).

 

I pel que fa al Millor Reportatge Gràfic de l’Any, els contendents són Nicolas Asfouri (Dinamarca), amb un treball sobre la revolta popular a Hong Kong; Mulugeta Ayene (Etiòpia), també nominada a la Millor Fotografia pel seu treball sobre l’accident del vol d’Ethiopian Airlines; i Romain Laurendeau (França), pel seu reportatge sobre la pobresa juvenil a Algèria.

Un manifestant inconscient en una fotografia de Ricard García Vilanova sobre protestes a l’Iraq (2019), candidata a Millor Fotografia d’Actualitat del World Press Photo 2020. Dimarts 25 de febrer de 2020 (HORITZONTAL)

Els candidats catalans

 

Especialitzat en zones de conflicte i crisis humanitàries, i amb més de 20 anys de carrera, Ricard García Vilanova va guanyar, al costat del periodista Karlos Zururuza, la I Beca Photographic Social Vision per al fotoperiodisme de recerca el 2016 amb el projecte Èxode. Vida i mort en la ruta líbia cap a Europa.

 

Les seves fotografies s’han publicat en prestigiosos mitjans com ‘The New York Times’, ‘The Washington Post’, ‘The Wall Street Journal’, ‘Le Monde’, ‘Libération’, ‘The Guardian’ o ‘Die Welt’, entre altres, i ha col·laborat amb organitzacions com Nacions Unides, i com a reporter ha treballat amb la CNN, BBC o Aljazeera, entre altres.

 

El també barceloní Ramon Espinosa, de l’agència Associated Press ha estat nominat en la categoria de Notícies d’Actualitat per una fotografia sobre la devastació que va causar l’huracà Dorian al setembre de 2019 (‘Dorian’s Devastation’).

 

Les dues nominacions a García Vilanova i Espinosa s’inscriuen en dues de les vuit categories fotogràfiques del World Press Photo més enllà de la candidatura a Millor Fotografia i Millor Reportatge Fotogràfic.

El World Press Photo 2020, de nou a Barcelona

L’exposició internacional dedicada als treballs guanyadors del World Press Photo visitarà novament Barcelona, del 25 d’abril a l’1 de juny, gràcies a la Fundació Photographic Social Vision, al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). De fet, serà una de les primeres ciutats del món on es podran veure aquestes imatges i reportatges audiovisuals guanyadors, que s’anunciaran el 16 d’abril a Àmsterdam.

A més, Barcelona és una de les poques ciutats del món que exposa les produccions guanyadores del concurs de Narrativa Digital, una categoria que posa en valor els treballs multimèdia.