Diumenge, 25 de setembre de 2022 - Edició 1522
La República

Museòlegs de Catalunya: “L’Hermitage no és el projecte que necessita Barcelona”

L’AMC no veu que l’equipament encaixi amb l’oferta museística de la ciutat i en critica “l’opacitat del projecte”

Agències 12/06/2021

L’Associació de Museòlegs de Catalunya (AMC) es posiciona “rotundament en contra” del projecte de l’Hermitage a Barcelona. “No creiem que sigui el projecte que necessita ni la ciutat ni el país”, diu el vocal de l’entitat, Damià Amorós, en una entrevista amb l’ACN. L’entitat dubta que l’equipament encaixi amb l’ecosistema museístic de la ciutat i critica “l’opacitat” que hi ha en el projecte, en tant que es desconeixen les col·leccions que s’exposarien, la “interacció” que tindria l’equipament amb els barcelonins i com afectaria els treballadors dels museus. “Ens desperta més pors que il·lusions”, resumeix el president de l’AMC, Joan Vicens Tarré. Des de l’entitat asseguren que la situació econòmica del sector cultural “ja toca os”.

L’AMC va fixar el posicionament sobre l’Hermitage dilluns en un debat on van participar una trentena d’associats. D’aquests, un 87 % es va mostrar en contra del projecte, mentre que el 1 3% restant ho veia com una “oportunitat”. “El ‘no’ és transversal en els associats”, valora Amorós. És per aquest motiu que des de l’entitat adopten aquesta postura, malgrat que asseguren que ningú no els ha explicat “de primera mà” en què consisteix pròpiament el projecte. “No el podem acabar de valorar, perquè no l’hem vist, però d’entrada tota la informació que ens ha arribat és per estar en contra“, matisa Vicens.

Els veïns de la Barceloneta no es posen d’acord amb l’última proposta de l’Hermitage
El president de l’associació dubta que l’Hermitage sigui una oportunitat laboral pels museòlegs. “Tampoc sabem quin personal es necessitaria ni quin sistema de selecció farien“, justifica. En aquesta línia, explica que l’entitat qüestiona des de fa temps els concursos públics que s’han fet en les direccions d’alguns equipaments culturals de la ciutat, ja que “no han donat oportunitat a tots els professionals que estan preparats” per accedir-hi. “Aquest projecte de l’Hermitage no ens dona cap garantia“, recalca.

En relació amb la possibilitat que l’Hermitage afegeixi oferta cultural a Barcelona, argumenten que la capital catalana ja compta amb col·leccions “de primera línia”. A més, asseguren que “no entenen” el paper i l’interès del Liceu en el projecte. “No sabem què s’amaga darrere de tot això”, diu el vocal de l’entitat, qui creu que darrere hi ha interessos econòmics i no pas culturals.

“Val més salvar els museus que ja hi ha ara”
Vista la situació econòmica actual del sector, que asseguren que “no aixeca el cap” des de la crisi del 2008, consideren que l’entrada d’una franquícia com l’Hermitage a la capital catalana suposaria “sumar una altra problemàtica”. “Val més salvar i tutelar els museus que ja hi ha ara, que per llei és l’obligació”, diu Vicens. Després que l’Ajuntament de Barcelona hagi decidit no cedir l’espai de la nova bocana i davant la possibilitat que l’Hermitage s’instal·li fora de la ciutat, l’AMC considera que planteja “els mateixos dubtes o més”.