Divendres, 23 d'abril de 2021 - Edició 1002
La República

La producció franco-catalana ‘Josep’ guanya el Premi Cèsar a la millor pel·lícula d’animació

El film s’ha imposat a ‘Petit vampire’, de Joann Sfar, i a ‘Calamity, une enfance de Martha Jane Cannary’, de Rémi Chayé

Avatar
Agències 13/03/2021
Fotograma de la coproducció catalana 'Josep'. (Horitzontal)

L’Acadèmia de cinema francès ha distingit la producció franco-catalana ‘Josep’ amb el Cèsar a la millor pel·lícula d’animació a la 46a edició dels guardons, que s’ha celebrat aquest divendres a la nit al Teatre Olympia de París. La producció s’ha imposat per davant de ‘Petite vampire’, de Joann Sfar, i ‘Calamity, une enfance de Martha Jane Cannary’, de Rémi Chayé. La pel·lícula, de l’il·lustrador francès i dibuixant de ‘Le Monde’ Aurel, indaga en la vida del dibuixant català Josep Bartolí (Barcelona, 1919), que va estar internat en set camps de refugiats francesos a partir de l’exili de la Guerra Civil espanyola. El llargmetratge compta amb la música de la cantant Sílvia Pérez Cruz i la narració de l’actor Sergi López.

La producció ha estat un èxit de taquilla a França i ja ha obtingut altres reconeixements. A finals de gener el film va guanyar per partida doble als Premis Lumière, on es va endur el guardó a millor pel·lícula animada i també a millor música per la compositora Sílvia Pérez Cruz. La crítica francesa també li va concedir el premi Louis Delluc 2020 a la millor pel·lícula de debut. A França també ha estat distingida amb el premi del jurat del Festival War On Screen i el premi del públic al Festival Film Fiction Historique.

 

A banda dels premis francesos, a nivell internacional els Premis del Cinema Europeu 2020 van guardonar ‘Josep’ com a millor cinta d’animació; al Festival Internacional de Cine de Guadalajara, a Mèxic, es va endur el premi a millor llargmetratge d’animació; al Festival de Cine Inèdit de Mèrida, el premi a millor pel·lícula; el premi a millor guió i premi del públic a l’Athens International Film Festival i el premi Bayard especial del jurat a Plaisance-du-Touch.

 

A escala espanyola, ‘Josep’ ha triomfat al Festival de Cine d’Albacete, amb el premi a pel·lícula jove, i a la Semana Internacional de Cine de Valladolid, on es va endur el guardó a millor direcció.

 

El director del film ha dedicat el premi als dibuixants de premsa i ha constatat que és un gran salt passar de ser dibuixant d’aquest mitjà a fer una pel·lícula, perquè obliga a passar a treballar amb un equip molt més gran.

 

De la seva banda, el productor de ‘Josep’ Serge Lalou ha dedicat el premi a la memòria dels 500.000 exiliats republicans, una part de la història “que no es prou coneguda”, i ha desitjat que el film pugui servir per tal que historiadors i estudiants puguin “construir el coneixement d’aquestes realitats”.